Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergström sviker

Den 8 juni meddelar Sven Bergström i media att han nu bestämt sig för att rösta ja i kärnkraftsfrågan i riksdagen 17 juni.

Annons

Det är tragiskt att bevittna att en person som kämpat mot kärnkraften i 30 år och som skulle kunna sätta stopp för kärnkraftsepoken i Sverige väljer partilojaliteten framför den unika möjligheten att göra skillnad i denna så oerhört viktiga miljöfråga.

Vi i antikärnkraftsrörelserna tvingas åse hur Bergström slår knut både på sig själv och sanningen med sitt ändlösa krumbukter och ordvrängeri.

I ett inlägg i HT 29 maj menar Bergström att både Greenpeace och Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen vill stötta honom för hans mod att skriva tilläggsmotioner till kärnkraftspropositionen. Vad man menar är förstås att man vill stötta Bergström till att stå emot partipiskan och rösta nej till mera kärnkraft.

Carl Hamilton ordförande i riksdagens näringsutskott säger till DN 19 maj att han givetvis är glad över att Sven Bergström är glad över att man beaktat hans motioner. Hamilton och alla andra kärnkraftsförespråkare förstår att dessa tilläggsskrivningar inte kommer att hindra fortsatt kärnkraftsutbyggnad.

Bergström menar att utan statligt stöd blir det inga nya kärnkraftsverk i Sverige. Dessvärre är det ju så att både Vattenfall och EON aviserat att man vill bygga ny kärnkraft även utan statligt stöd.

Bergström tycker tydligen också att det känns tryggt att kärnkraftsbolagen ska få ett utökat skadeståndsansvar vid ett eventuellt reaktorhaveri. Så tryggt att han tänker rösta ja. Förstår Bergström inte att pengar saknar betydelse efter en kärnkraftskatastrof? Då människor dör i direkta eller sena strålskador, då barn föds med svåra missbildningar, då luften inte kan andas, då vattnet inte kan drickas och jorden inte kan brukas vem är då kompenserad med pengar?

Gruvbolagen som letar uran på många håll i Sverige vädrar nu också morgonluft. Om inte regeringen byts ut vid nästa val kan man nog påräkna beslut om uranbrytning också i Sverige. Det blir en rimlig följd av fortsatt kärnkraftssatsning.

Vi vill ändå tro och hoppas att de goda krafterna ska segra och att Bergström tar sig samman och trycker på rätt knapp den 17 juni.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

Hudiksvall

För Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons