Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergström saknar argument

Sven Bergström vill bygga vindkraft motsvarande två kärnkraftverk. Problemet är att det måste finnas el även när det inte blåser! Står Bergströms vindkraft stilla, eller producerar obetydligt, så måste det ändå finnas el i Sverige.

Annons

Sven Bergström (C) skriver (6/3) att vi ska ha mer vindkraft men har inga argument varför.

Vattenkraft är förnybar el. Den är fullt utnyttjad, går för fullt. Sven Bergström vill bygga vindkraft motsvarande två kärnkraftverk.

Problemet är att det måste finnas el även när det inte blåser! Står Bergströms vindkraft stilla, eller producerar obetydligt, så måste det ändå finnas el i Sverige. Eftersom vattenkraften går för fullt så återstår bara kärnkraft som ersättning. Mer vindkraft betyder alltså mer kärnkraft! Två nya kärnkraftverk blir det i Bergströms vindvärld. Eller har Bergström egna alternativ när vinden avtar i smällkalla vintern?

När blåser det dåligt? Jo, under högtryck. När är det kallast? Jo, när det är vinter och högtryck. När behövs det mest el? Jo, när det är som kallast. Då står vindkraftverken, eller producerar obetydligt.

Vindkraften skapar konflikter över hela landet. Argumenten för vindenergi låter riktiga men i praktiken leder argumenten fel. ”Alla” vill ha vindkraft men ingen kan förklara varför!

Vi producerar ingen el med CO2-belastning i Sverige. Elkonsumtionen ökar inte! Vi producerar redan all el vi behöver.

Att vi ska riskera vår natur och kulturturism för att förse Europa med vindel är lite väl magstarkt. Naturupplevelser söks inte i vindkraftparker.

Vår elproduktion ägs huvudsakligen av det internationella kapitalet. Vilka erfarenheter gjorde vi nu i vinter när de ”reparerade” kärnkraften? Vad gjorde Bergström? Vilken handlingskraft visade regeringen? Vem fick betala? Jo, vi småkunder.

Vindel är mycket dyrare att producera. Vi små elkunder subventionerar den via tvingande elcertifikat. Storkunderna slipper certifikaten! Småkunderna får ta hela smällen. Och det blir enorma belopp. Vi betalar hela vindäventyret!

Vindel ska subventioneras fram till 2035. Då har all annan el stigit upp till prisledaren vindel. Så fungerar en fri marknad som är delsubventionerad. Vindel kommer att bli en kraftig prishöjare för oss småkunder.

Nej, satsa på att ytterligare sänka elanvändningen. Och på bioenergi. Och på resande med låg belastning.

Sverige har hållit nere elanvändningen i tio år och vi bör intensifiera det arbetet. Bergstöm kan ställa sig i spetsen för det, då skulle han bli trovärdig. Det är han inte nu i sitt tal om miljardinvesteringar i bygden. Det internationella kapitalet vill tjäna pengar och det söker sig dit där de får bäst avkastning. Det får de i Sveriges orörda natur och så länge landets småkunder betalar den svindyra och helt onödiga vindelen! Sven Bergström är deras tjänare.

Vi förstör vår naturrekreation samt vår kultur och naturturism med vindkraftparker – det största infrastrukturmisstag som gjorts i landet.

Kjell Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons