Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bejaka mångfalden, Lahenkorva

Ordförande i barn och utbildningsnämnden Jan Lahenkorva (S) skriver i en insändare (28/1) att den kommunala skolan inte har samma villkor och förutsättningar som friskolorna och att de försvårar för kommunens skolor att klara sin uppgift. Vi delar inte den uppfattningen.

Annons

Jan Lahenkorva skriver att han måste få skapa en organisation och en struktur som ska möjliggöra konkurrens på lika villkor.

Vi menar att en av de viktigaste delarna för att skapa konkurrenskraft är att se till behov och önskemål från barn och föräldrar. Om det finns en stark önskan om små lokala skolor så har kommunen en möjlighet att hitta ”sin nisch” inte minst för att locka nya grupper av inflyttare som har denna önskan.

Jan har en önskan att konkurrera med Lust och Lära genom att använda samma recept. Det brukar inte vara särskilt framgångsrikt. Stora centrala skolor finns snart i alla andra kommuner när ”byskoledöden” breder ut sig. Vi menar att vad Bollnäs invånare behöver nu är framtidstro och en positiv utveckling. Vi måste utveckla miljöer för våra barn som bidrar till en bättre, tryggare och mer stimulerande uppväxt, utveckling och utbildning.

Vi fyra gruppledare från Bollnäspartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna menar att kommunen har alla möjligheter att skapa liknande förutsättningar som våra friskolor om bara den politiska viljan finns.

Det finns inget som hindrar att kommunen bjuder upp till ökad delaktighet och inflytande i våra skolor för att ta tillvara den kraft och idérikedom som finns i våra verksamheter.

Kunskapen om vad ny teknik kan erbjuda i form av utbildning med höjd kvalité är en outnyttjad resurs.

Kommunen har alla möjligheter att skapa skolor som kan erbjuda närhet, trygghet, kvalité och långsiktighet med värden och kunskaper som barnen bär med sig resten av livet.

Bejaka mångfalden bland utövare inom skolan, låt de som visar kreativitet och vilja få möjlighet att utveckla våra gemensamma skolor oavsett om de är kommunala eller friskolor.

Tillsammans skulle oppositionen och majoriteten kunna skapa framtidens skola tillsammans med alla engagerade föräldrar och personal.

Försök se det positiva i det engagemang alla visar när det gäller barnens ”skola” – vi är ju ändå möjligheternas kommun.

Olov Nilsson Sträng, Bollnäspartiet

Ingvar Persson, Moderaterna

Anders Bergsten, Kristdemokraterna

Karin Ånöstam, Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons