Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beivra stöld av skattemedel

Det är med stor sorg och ännu större ilska jag läser att Ljusdals kommunchef försålt konst som inköpts med skattemedel – motivering att kommunen inte har någon strategi för konstinköp. Detta är stöld av skattemedel och bör beivras.

Annons

Jag hade förmånen att sitta med i den första kulturnämnden i Ljusdal under ledning av rektor Mats Lindkvist. Han efterträddes av Ivar Hall kommande mandatperiod.

Båda dessa var mycket måna om att kommunen skulle införskaffa konst av god kvalitet och som nämndens konstexpert valdes bokhandlare Eriksson. Han presenterade kommande inköp för nämnden, som sedan fattade beslut! Jag är glad över att dessa kulturengagerade män inte behöver uppleva denna fadäs. Det visar på en viss inkompetens när kultur inte tas på allvar av dagens tjänstemän trots att man sitter i samma hus som biblioteket. Chefsbibliotekarien var nämligen sekreterare i kulturnämnden.

Det minsta man kan kräva av högavlönade tjänstemän är att ta reda på hur inköp har gått till tidigare och framför allt att värdera konst rätt. Konst som man ogillar att se på, går att ställa undan.

Det är ingen som kräver att en kommunchef ska kunna allt men att man har som grundkunskap att delegera ansvaret att ta reda på "närhistorien" är självklart – något som Jonas Sima påpekar i sin artikel i 24-sidor (7/7): "Årets fynd en riktig konstskandal".

Jag lovar att sista ordet inte är sagt i denna fråga.

Birgitta Sjögren

ledamot i Ljusdals kulturnämnd under 1970-talet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons