Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behoven fortfarande stora i Gaza

Arton månader efter det israeliska angreppet mot Gaza är fortfarande tre fjärdedelar av det som förstördes inte reparerat. Det uppger FN:s Utvecklingsprogram (UNDP) i en färsk rapport. Vad gäller vatten och avlopp har 78 procent återställts men bara hälften av el-försörjningen och nästan ingenting av vägar och transportsystem. Mindre än 10 procent av Gazas vatten är tjänligt dricksvatten enligt Världhälsoorganisationens (WHO) standard.

Annons

Enligt Internationella Röda Korset (ICRC) lider Gaza brist på mediciner och medicinsk utrustning. Elektriciteten är borta sju timmar varje dag vilket allvarligt påverkar sjukvården – speciellt som det också råder brist på bränsle till generatorer.

UNDP konstaterar att det är den israeliska blockaden som, genom stopp för införsel av saker som cement, järn och glas, förhindrar en återhämtning i Gaza. ”FN:s position är klar”säger John Ging, chef för FN:s enhet för palestinska flyktingar (UNRWA) i Gaza.

Efter den kompakta kritiken mot Israel för attacken mot hjälpkonvojen ”Ship to Gaza”har man utlovat ”lättnader”i blockaden. Men enligt John Ging behövs en komplett förändring av attityden eftersom listan på 114 tillåtna varor för införsel var otillräcklig.

En del cement och stål når Gaza via tunnlar från Egypten, varor de flesta palestinier inte har råd att köpa och FN-organen, som har medel avsatta, av legala skäl inte kan finansiera. Den Hamasledda regeringen har hittills använt omkring 500.000 US dollar på återuppbyggnad – huvudsakligen medel från turkiska och andra hjälporganisationer. Det räcker inte.

Blockaden av Gaza är ett svårt brott mot internationell rätt, som varken USA eller EU hittills förmått komma till rätta med. Kan vi tro att Sverige och EU nu äntligen tar tag i frågan? Eller behövs fem, tio eller hundra nya folk till folk-aktioner som ”Ship to Gaza”- med risk för nya konfrontationer med israelisk militär, och kanske nya dödsoffer - innan någon verklig förändring kommer till stånd?

Gunnar Olofsson

ordförande i Göteborgs Palestinagrupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons