Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behåll lucia i skolan

Så snart vi närmar oss december med advent eller lucia eller terminsavslutning är det samma tjat: visst ska väl skolbarnen få gå till kyrkan?

Annons

Åtminstone om prästen är tyst och i varje fall inte läser trosbekännelsen. Häromdagen hade "Farmor" en insändare under rubriken "Juletid är kristen tid för skolbarn". Den här gången gällde det första advent, som för övrigt betyder ankomst och ingenting annat, kära farmor!

Samma dag läser jag: "Nu går Skolverket för långt!" Där får vi veta att Ansgar kristnade Sverige och Skolverket avkristnar!

Nu är det emellertid så bestämt av svenska folket genom beslut i riksdagen, att kyrka och stat ska vara skilda åt. Resultatet är bland annat att skolan ska undervisa om religioner, inte för den ena eller andra religionen. Det är mycket klokt, eftersom barn kan ha föräldrar som är kristna eller muslimer eller judar eller mormoner eller ateister eller… Jehovas vittnen får inte ens fira jul eller ens gå i kyrkan! Men i skolan ska deras barn göra det på skoltid (!). Då blir det fel. En samexistens mellan äktenskap och skilsmässa är inte särskilt realistisk.

KD-ledaren Göran Hägglund skriver att deltagandet i luciafirandet i kyrkan är frivilligt. Gärna det, om det sker efter skoldagens slut, eftersom skolans schemalagda verksamhet är obligatorisk! Har aldrig hört att skolans verksamhet i något avseende är frivillig. Varför kan man inte fira lucia i skolan? Och om sanningen ska fram, är det väl knappast den historiska lucia man firar utan en tradition, som inleder julfirandet med en rad traditionella och roliga julsånger – som man dessutom knappast sjunger i kyrkan!

Lustigt nog har Hägglunds artikel rubriken Kasta inte ut lucia från skolan. Nej, just det, behåll henne i skolan!

Nu är det en gång för alla bestämt att skola och kyrka ska leva åtskilda. Den lagen gäller för alla, och allt tjat om något annat är gagnlöst.

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons