Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behåll gamla bron i Näsviken

Trafikverket planerar att bygga en ny bro över ån i Näsviken, med två körfält och full bärighet, och det är förstås bra.

Annons

Eftersom den nya bron byggs lite längre nedströms så skulle den nuvarande bron kunna bli en utmärkt gång- och cykelbro. Men i förslaget ska denna bro rivas och cyklister och gående hänvisas till en 2,5 meter bred trottoar längs den nya vägen.

Med en ny bred väg som fortsättning på "Bybergsrakan" kommer hastigheterna att öka, och att då ha dubbelriktad cykel- och gångtrafik med bara en trottoarkant som avdelare är en betydligt mindre trafiksäker lösning. Både norr och söder om bron kommer cykelbanan att läggas en bit ifrån den nya vägen, och därför vore det naturligt att skilja dem åt även över strömmen. Särskilt när där redan finns en bro.

Genom att behålla den gamla bron spar man inte bara rivningskostnaderna på kanske en halv miljon, den nya bron blir också billigare att bygga eftersom den kan göras 2,5 meter smalare. Inbesparingen här rör sig förmodligen om ett par miljoner. Låt i stället Trafikverket lägga någon miljon på att renovera den gamla bron så kan kommunen ta över den utan att det behöver kosta några stora summor för framtida underhåll.

Arbetsplanen är nu utställd, och finns bl.a. att beskåda på Näsvikens Livs. Den finns även på Trafikverkets hemsida. Synpunkter på planen måste lämnas före 23 december.

Sigurd Melin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons