Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behåll elevombudet

Det förslag som tagits fram av skolchefen är att tjänsten som elevombud nu ska tas bort. Är det så att skolchefen blundar för alla dessa ärenden om kränkningar från personal till elev?

Annons

Ljusdal ska ha den bästa skolan i Sverige och skapa en kränkningsfri skola där elever trivs och är trygga!

Både skolchef och barn- och utbildningsnämndens, BUN, ordförande har utryckt denna vision/mål vilket i och för sig är bra.

I skolans värld i Ljusdals kommun finns det ett elevombud som ska vara ombud för barn och elever då rättssäkerheten brister i förskola och skola och på uppdrag av barn- och utbildningsnämnden utöva tillsyn på förskolor och skolor av att lagen efterlevs. Elevombudet ska driva till exempel trakasseri- och kränkningsärenden för elevers räkning. Elevombudet har vunnit ett antal priser och utmärkelser för sitt engagemang och sin kompetens.

Elevombudets arbetssituation är allt ifrån bra. I vissa skolor vägras ombudet tillträde. Vad vill skolan dölja? Verkar också vara en begränsad uppbackning från skolledningen. Som förälder och med barn i Ljusdals skolor där elevombudet varit inblandat i ärenden har jag erfarenhet av betydelsen att känna att det funnits hjälp och stöd till både barnen och oss föräldrar att driva kränkningsärenden vidare. Under de gångna åren har 80 procent av alla inkomna ärenden i Ljusdals skolor handlat om trakasserier och kränkningar av vuxna mot elever. Nationellt är siffran 48 procent. Är det inte vi vuxna som ska lära barnen värdegrunder och vad som är okey eller inte. Skolan har i detta fall totalt misslyckats.

Exempel på kränkningar kan vara!

• Personal skriker kränkande ord – idiot, fattar du ingenting och detta sker till elever som redan har en dålig självkänsla

• Systematiskt osynliggör, förlöjligar. De flesta kränkningar är verbala och att elever känner att de inte är värda någonting, men det förekommer också fysiska kränkningar.

• Uttryck som "sådana som du är inte välkommen" till elever som ej har svensk etnisk bakgrund.

• Påpekanden att elever har felaktiga kläder för det kön elever har.

Det förslag tagits fram av skolchefen är att tjänsten som elevombud nu ska tas bort. Är det så att skolchefen blundar för alla dessa ärenden om kränkningar från personal till elev?

Enligt den nya lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever är skolorna skyldiga att ha en likabehandlingsplan. Jag anser att skolan misslyckats med att följa likabehandlingsplanen och nu när skolchefen även plockar bort den resurs som kanske är den utsatta elevens enda kanal och hopp, känns det som att skolchefen inte vill visa utåt vad som pågår innanför väggarna i skolan. Vad säger BUN:s ordförande om detta? Är det så du vill ha framtidens skola, Malin Ängerå?

Här får skolchefen ett gratis förslag. Gå ihop med fler kommuner och samverka och bygg upp ett team som har kompetens i dessa frågor exempelvis jurist och beteendevetare. Tänk på att barnen är framtiden och visst vill vi lära barnen vad som är rätt och fel.

En mycket orolig förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons