Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begränsa vindkraften

Sverige har redan ett överskott av elkraft och förväntas öka sin export på grund av industrins och hushållens energieffektiviseringar. Det är till export som vindkraften avses.

Annons

Svar till Karin Ånöstam (11/12).

Vi i Naturskyddsföreningen är säkert också naiva som tror att politiker ska lyssna på oss.

Gävleborgs län har ett planeringsmål för vindkraft på 1 TWh/år. Översiktsplanen i Bollnäs kan öppna för en utbyggnad av 2,7 TWh/år bara i Bollnäs kommun, det innebär cirka 300 vindkraftverk! En rimlig nivå som skulle bidra med vår del av energiförsörjningen, vore en målsättning på cirka 2530 verk. Politikerna i Bollnäs har inte angett något planeringsmål för kommunen. Här kan tydligen vindkraften svälla obegränsat.

Vi i Naturskyddsföreningen Bollnäs och Hanebo är också positiva till vindkraft, men inte i en nivå som föröder vår natur. Vi tror inte att kommunens invånare vill se alla planerade vindkraftsparker verkställda. Med översiktsplanen som är ute på remiss ges vindkraftsexploatörerna öppet spelfält.

Sverige har redan ett överskott av elkraft och förväntas öka sin export på grund av industrins och hushållens energieffektiviseringar. Det är till export som vindkraften avses. Vi tycker att elkraft ska produceras så nära konsumenten som möjligt.

Vi vore tacksamma om ni politiker i Bollnäs även lyssnade på oss medborgare och inte bara på de energibolag som handhar utbyggnaden. Vi vill gärna diskutera såväl möjligheter som våra farhågor med er politiker.

Bollnäs Naturskyddsförening

Hanebo Naturskyddsförening

genom Torbjörn Alsing, Anders Engstrand,

Lillebror Hedblom, Per Erik Modd, Leif Modéer,

Gunnel Edman, Jaroslav Saitskoff,

Kent Westlund, Karin Engvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons