Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre utan monopol?

Den 1 juli upphör Bilprovningens monopol. Vad kommer efter att monopolet att avvecklas? Ja, inte lär det bli bättre och inte billigare än nu heller.

Annons

I dag tror jag att de flesta av oss är helt nöjda med de priser som tas ut för en bilbesiktning och att personalen är mycket kunnig och utför ett mycket professionellt arbete oberoende vem som kommer in för besiktning. De har också lokaler och instrument till förfogande som vi som kunde kan lita på. De är dessutom mycket vänliga och ger sig tid att svara på de frågor kunden ställer. För visst vill kunden få reda på vad som behöver göras om en anmärkning förekommer. I många fall klarar kunden att avhjälpa de flesta fel som besiktningsmannen eventuellt har anmärkt på. Det är väl också självklart att både du och jag vill åka omkring i en så trafiksäker bil som möjligt. Själv har jag aldrig sett en onödig anmärkning sedan man började med den obligatoriska bilbesiktningen.

Hur kommer nu kvaliteten och kunnandet att bli hos blivande personal? Kommer det att kännas seriöst att få bilen besiktad av ett företag som ska tjäna pengar på din och min besiktning?

Som kund hos Bilprovningen är jag helt nöjd och betalar gärna 300 kronor. Men om priset stiger till 900 kronor, vilket det kan bli om vi följer Finlands utveckling under de sex år den fria marknaden fått agera där. Jag har inte sett några billigare elräkningar sedan monopolet avvecklades där och inte lär det komma nu heller då Bilprovningens monopol försvinner.

Till sist skulle det roa mig att veta vilka regeringsrepresentanter som eventuellt reserverade sig mot att införa monopolavskaffandet. Kanske kan någon förtroendevald svara eller är frågan för simpel? Det rör ju sig bara om upp till någon tusenlapp för varje bilägare och år. Kanske är det mera status i att bedöma hur mycket pengar vi ska köpa ubåtar och flygplan för. Där rör det sig ju om mångmiljardbelopp. För mig är 300 kronor till bilbesiktning nog.

Ture Lindberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons