Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre service om få listar sig hos läkare

Som olistad har jag tillsammans med tusentals andra Bollnäsbor fått ett brev från Bollnäs Hälsocentral där de inför Vårdvalet vill att man ska lista sig på just deras HC.

Annons

Som olistad har jag tillsammans med tusentals andra Bollnäsbor fått ett brev från Bollnäs Hälsocentral där de inför Vårdvalet vill att man ska lista sig på just deras HC. I brevet står "Den här servicen kan vi bara erbjuda till våra listade patienter".

Då blir frågan, vilken sjukvård får jag inte från Er om jag är olistad?

Brevet upplever jag och många med mig närmast som ett hot, lista dig annars får du ingen vård. Detta har för mig och många med mig snarast fått motsatt effekt. Viljan hos oss att vara olistade har snarare ökat.

Sanningen är den att innan årsskiftet har det ingen betydelse om man är olistad eller listad. Man har rätt till samma service oavsett om man är listad till hälsocentralen eller olistad och boende inom hälsocentralens upptagningsområde. Detta gäller för alla hälsocentraler. Man ska erbjuda samma service till de olistade som bor inom upptagningsområdet som till de som är aktivt listade till hälsocentralen. Efter vårdvalets införande vid årsskiftet kommer de som inte har listat sig att listas till den enhet som ligger närmast ens bostadsort. Så då finns inte längre några olistade. Det finns därför ingen fara i att stå kvar som olistad. Du kommer ändå att få samma vård som de som aktivt listat sig.

När det nu inte är någon nackdel, inte innebär någon sämre service att vara olistad, är det då någon fördel med att vara olistad?

Ja, det är en stor fördel för oss alla om det finns många olistade inför vårdvalet. Orsaken till det är att det ökar vår möjlighet att få hit fler läkare, flera vårdgivare och därmed ökad möjlighet till bra vård.

Detta för att vid införande av vårdvalet får även andra familjeläkare möjlighet att etablera sig och öppna hälsocentral i Bollnäs så att vi får en större valmöjlighet. Men för att kunna etablera sig krävs i praktiken att det finns olistade patienter i området. De olistade kommer då, om de inte gör ett aktivt val att passivt listas hos den enhet som ligger närmast ens bostad, vilket kan bli en nyöppnad enhet. På detta sätt kan nya läkare etablera sig och snabbt få patienter på sin lista vilket är viktigt då det annars tar lång tid att få patienter listade när man startar en ny enhet.

Är det denna valmöjlighet vid vårdval som Bollnäs Hälsocentral vill förhindra med de utskickade breven. Är man så rädd för konkurrens?

Jag vill uppmana alla som fått breven från Bollnäs HC att slänga dem i papperskorgen. Ni får inte sämre service, snarare ökar våra möjligheter till bättre service. De som via brevet listat sig kan utan fara lista av sig. Görs enkelt via datorn, via hälsocentralen eller direkt via landstinget.

En olistad som fortsätter vara olistad för ökad valmöjlighet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons