Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre sent besök än aldrig, Lindestam!

/

Olle Persson, kristdemokrat, uppskattar Åsa Lindestams (S) besök hos svenska livsmedelsproducenter, men tycker att det skulle ha gjorts tidigare.

Annons

Jag läste att Försvarsutskottets ordförande Åsa Lindestam har besökt några svenska livsmedelsproducenter, för att få en bättre förståelse hur det skulle kunna bli vid en total avspärrning (som enligt många aldrig händer Sverige). Bättre sent än aldrig men klockan har passerat tolv för länge sedan nu när vi närmar oss 40 procent i självförsörjningsgrad.

Lindestam har tydligen besökt större producenter, vilka är viktiga och nödvändiga. Jag vill hävda att vid en total avspärrning är den småskaliga livsmedelsproduktionen väl så viktig. Läget i dag är att vi måste transportera till exempel mjölken långa sträckor från producent till mejeriet och sedan tillbaka till konsumenterna. Vi har inte längre några beredskapslager på diesel och inte alternativa drivmedel till tunga fordon, hur transporterar vi då?

Med en lokal småskalig produktion skulle det funka betydligt bättre men den har i princip upphört. Från och med midsommar finns det inte en mjölkko kvar i Norrala och Trönö. Förr odlade varje bonde potatis och även många egnahemsägare, i dag är vi väldigt få bönder, som odlar potatis. Jag själv gör det men ur ett ekonomiskt perspektiv är det vansinnigt. Jag skulle köpa familjens potatisbehov till lägre pris än den diesel till traktorn, som erfordras för odlingen. Den stora vinsten är att jag äter potatis som är gödslad med koskit och inte innehåller några bekämpningsmedel.

Vid en total avspärrning är potatis, mjöl och mjölk viktiga livsmedel med högt näringsvärde. Vad jag vill säga med detta är att förutsättningarna för småskalig produktion av ovan nämnda produkter, borde prioriteras bättre med EU:s produktionsstöd samt att vi måste återskapa beredskapslagren av drivmedel. Då får vi en livsmedelsberedskap vid total avspärrning värd namnet.

Olle Persson

Kristdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons