Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre med kunskapsplikt än skolplikt

Svar till Maria Såga (3/4).

Annons

Ja, mobbning har funnits ett bra tag, och bli inte förvånad om det finns kvar om tio år. Anledning är som jag ser det, skolplikten. Tvingar man ihop små icke vuxna människor i grupp – konstellationer som de förmodligen inte alls skulle välja om de fick – med bara en vuxen förebild, så bör man väl förvänta sig mobbning? Då spelar det kanske ingen roll hur mycket man reflekterar, sätter sig ner och fokuserar på hur man ska jobba.

Du frågar om det inte är på tiden att man gör något. Men vad kan man göra? Tror ni man kommer att ge så mycket mer pengar till skolan att det kommer bli betydligt fler vuxna per barn? Knappast med dagens tajta ekonomi, eller..?

Jag funderar på om lärarna ska försöka ha koll på alla barn och deras relationer, samtidigt lära ut, och kanske ha nog av relationer att fundera över i sitt eget liv.

Ditt svar var att utbilda skolpersonalen mer, men de har väl redan utbildning i pedagogik, psykologi?

Men kanske finns det något man kan göra. Ta bort tvånget. Göra skolan mer varierad, friare. I Finland kallas det läroplikt, det innebär att barn inte tvingas vara fysiskt i skollokal, men ändå lära sig det som läroplanen avser. För Sveriges del i dagens samhälle känner jag för ett ord med dess innebörd: kunskapsplikt, inför ett vuxet/ myndigt liv. Kanske vore det inte så svårt i dagens överflöd-av-information-samhälle.

Jag vill att föräldrar ska ha mer frihet att bestämma över sina barns uppväxt. Ett friare och mer varierat samhälle utan grupptryck, likriktning, som kanske kan uppstå i tidig ålder i skolan, och ge negativa konsekvenser.

Nyligen har man kunnat följa en tragisk händelse i Örnsköldsvik, med ett par unga kvinnor i 14-årsåldern, och en ung man. Hade det hänt utan skolplikten?

Kanske är det dags för en reform inom utbildningssystemet.

Oskar Sjödin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons