Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre för patienterna efter vårdvalet

Ökad tillgänglighet, bättre bemötande och möjlighet för patienter att själva välja primärvårdsenhet. Det är några av de effekter som redan märks av regeringens vårdvalsreform inom primärvården, konstaterar Konkurrensverket i en ny rapport.

Annons

Inte mindre än 181 nya vårdenheter har tillkommit eller godkänts för etablering sedan vårdvalssystem infördes i landstingen. Det är en ökning med 19 procent. Dessutom erbjuder många vårdenheter utökade öppettider.

Det är bra för patienterna att det har blivit lättare att ta sig till en vårdcentral. Dessutom har landstingen uppmärksammat en större fokusering på patienten. Regeringens vårdvalsreform har varit lyckad.

Vårt eget landsting har också startat Vårdval, men hos oss heter det Hälsoval. Mitt Hjärta har startat i Ljusne och Alfta, Manpower Hälsopartner AB i Sandviken och Praktikertjänst i Gävle startar 1 september. Privata vårdgivare har även startat i Gävle, Söderhamn och Harmånger. På övriga håll i länet driver landstinget vårdval i egen regi.

Det här är en positiv utveckling som sätter patienten i centrum mer än tidigare. Även bemötande och kundservice har fått större uppmärksamhet. Vi kristdemokrater vill ytterligare förbättra vårdvalet. För att lättare kunna jämföra privat och offentligt driven verksamhet föreslår vi att landstingen ser till att organisatoriskt och redovisningsmässigt skilja vårdvalsverksamhet i egen regi från annan landstingsverksamhet. Landstinget bör också ta fram en policy som reglerar vad som ska ske när landstingets egna vårdenheter redovisar vinst och förlust.

Ingemar Kalén, Hofors, (KD) oppositionsråd

Kent Sjöberg, Norrbo, (KD) landstingskandidat

Margareta Sidenvall, Hudiksvall, (KD) landstingskandidat

Anders Bergsten, Bollnäs, (KD) landstingskandidat

Rosalie Carlén, Söderhamn, (KD) landstingskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons