Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnens ofrivilliga val

Vill härmed göra er föräldrar medvetna om den vardag som våra barn dagligen vistas i, i alla fall på Rosenvalls förskola. Vi har nu haft ett utbrott av magsjuka på småbarnsavdelningarna i cirka fyra veckor efter påtryckning har det städats där mer noga.

Annons

Vill härmed göra er föräldrar medvetna om den vardag som våra barn dagligen vistas i, i alla fall på Rosenvalls förskola. Vi har nu haft ett utbrott av magsjuka på småbarnsavdelningarna i cirka fyra veckor efter påtryckning har det städats där mer noga.

Frågan som kvarstår är dock: vilken städning ska köpas in i fortsättningen? Är starkt kritisk till den städning som köps in i dag. Vad har de ledningsansvariga lärt sig av detta? Vad finns det för åtgärdsplan så att det inte inträffar igen? När det inträffar igen vad har de för plan för det? Det är inte konstigt att det blir de utbrott som blir på förskolan.

En händelse: då min man hämtade vår dotter som hade kräkts på dagis, leker som vanligt bland de andra barnen. Känns inte så bra inom omvårdnadsförvaltningen finns noggranna förhållningsregler om detta det vore ju bra om vi kunde lära av varandra. De två småbarnsavdelningarna är ju dessutom öppna emellan och personalen samkör mycket verksamhet, en tanke för att minska spridningen skulle kunna vara att ha avdelningarna separerade sådana gånger.

En sak som jag störs av då jag lämnar vårt barn är att stolarna är på borden (både till mat- och lekborden) oavsett om det är sjukdom eller inte. Går det inte att göra som till exempel i Ljusne där personalen skjuter ut stolarna från borden och städpersonalen skjuter in dem då de har städat under? Eller köpa in stolar som kan hängas upp på bordskivan. Jag är nog bara en bråkig och besvärlig småbarnsförälder.

Susanne Blanck

Kommunen svarar: Jag känner förstås till att magsjukevirus finns på förskolan. Vi har att förhålla oss till detta enligt vad Socialstyrelsen rekommenderar. Det är ju inte alltid så lätt i den vanliga vardagen. Det händer ju att barnen insjuknar i förskolan och då är risken stor att fler blir smittade. I tamburen finns en skrift från Socialstyrelsen som heter smitta i förskolan.

Personalen är medveten om den smittorisk som finns när det gäller magsjuka och kontaktar givetvis föräldrarna när ett barn insjuknar. Eftersom vi har haft ett starkt fokus på eventuell epidemi av svininfluensa så har man på förskolan använt sig av handsprit vid blöjbyten och man spritar nu även pottor, lysknappar, handtag och skötbord vid toaletterna.

Beträffande utevistelse så har du helt rätt i att det fungerar förebyggande mot smitta. Problemet är att vi har haft onaturligt kallt den senaste tiden och personalen har bedömt att det har varit för kallt för de allra minsta att vara ute längre stunder då yngre barn inte rör sig på samma sätt som äldre. De yngre barnen sover utomhus om det inte är för kallt.

När det gäller eventuella fler åtgärder som sanering eller dylikt har jag att rådgöra med BVC i den här frågan. Titta gärna in på Socialstyrelsens hemsida.

Carine Spansk

rektor nordvästra området

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons