Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn behöver se trygga vuxna

Återigen får man läsa dessa artiklar om barn som bestraffas med inlåsning och isolering på institutioner.

Annons

Man undrar var pedagogiken mot människor är i dag, ung som gammal. Att man som vuxen inte begriper att dessa barn är individer som tappat tron på vuxenvärlden och att dessa övergrepp som isolering och så vidare inte underlättar deras tro på vuxenvärlden.

Har man inget eget tänkande i dag? Är sunda förnuftet totalt borta inom vården i dag? Går man in i en maktkonflikt med ett barn kanske man behöver lite terapi själv. Det säger mer om dessa individer som utövar denna makt!

Har ni prövat att ge en kram, ta dem speciellt åt sidan, ta en promenad, prata lugnt och sansat till dem?

Nej, förmodligen inte, ni är ju så underbemannade så det är väl, som vanligt, mest synd om personalen. Kom inte och säg att en lugn och sansad taktik inte funkar. Det gör det. Barn och ungdomar behöver få se och känna att vuxna är trygga och stabila. Tycker ni att ni förmedlar det budskapet till dom? Att bli inlåst och isolerad skulle garanterat få vem som helst att skrika och bli aggressiv. Är ni inom vården så tröga så att ni ej begriper detta kanske ni borde byta arbete.

Jag har erfarenheter som säger mig i dag att denna taktik börjar få mer och mer fotfäste inom vården. Man har slutat prata till människor, man kör med olika system – ignorans, hot, straff och belöning. Ingen förståelse, tröst och trygghet. Det är en ny värld som fått fäste inom vården både för vuxna och barn.

Detta ger lätt ringar på vattnet, systemet slår knut på sig själv. Men det är väl det enda ni är proffsiga på. Vem tror ni får betala för detta rent ekonomiskt i slutändan ur olika perspektiv? Jo, lilla systemet självt.

Denna taktik har bland annat psykiatrin snappat upp och använt länge, och vad psykiatrin har för rykte och resultat tror jag vi alla vet.

Att bli fasthållen, avklädd och inslängd i ett kalt rum utan fönster, hur tror ni det upplevs av ett barn? En vuxen skulle ju bli skrämd av en sådan behandling. Är ni så korkade så ni inbillar er att man bygger upp förtroende på ett sådant vis? Det som skrämmer mig mest är inte själva "behandlingen", utan att det sitter sadister i vården som faktiskt i vissa avseenden njuter av att visa total makt. De går i gång på det.

Ni som anställer folk inom vården bör ta er en stor funderare på om ni inte behöver "genomlysa" vissa individer som söker sig till sådana här arbetsställen. Det skulle systemet tjäna på.

Dessa metoder förlorar endast samhället och systemet på i slutändan, nu skapar ni hämndlystna och aggressiva individer som en dag tar ut sin hämnd mot samhället. Är det ett sådant instabilt samhälle ni vill uppnå?

Rensa ur slöddret och anställ trygga och stabila människor med hjärtat på rätta stället, de är ingen handelsvara man kan kasta och behandla som man vill. De är människor, och ännu viktigare, de är barn och ungdomar som ska ta över samhället en dag.

Välj själv vilket samhälle ni vill bidra till att skapa.

Antiflum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons