Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn är inte trafikmogna

Vi är överens om en sak Maria Lind (7/5): Det är bra att röra på sig. Jag tycker också att barnen kan gå hem från skolan men då ska det vara en säker skolväg och det är det inte nu.

Annons

Vi är överens om en sak Maria Lind (7/5): Det är bra att röra på sig. Jag tycker också att barnen kan gå hem från skolan men då ska det vara en säker skolväg och det är det inte nu. I Ljusne byggdes en gångtunnel för att eleverna skulle slippa korsa samma väg och det vore ett bra alternativ till skolskjuts.

Denna indragning av skolskjutsen drabbar ett fåtal barn i olika åldrar så någon gåbuss som du föreslår lär det bli svårt att få till. Det kommer nog mer att likna en ”gåfiat”. Att barnen skulle hålla ihop i en liten grupp från skolan och till de farliga övergångarna (cirka en kilometer) är inte heller realistiskt att tro. ”Föräldrarna kan turas om med ett rullande gåschema” läser jag vidare. Om jag var hemma om dagarna behövdes ingen skolskjuts till mitt barn för då såg jag givetvis till att han kom hem säkert. Nu är det så att jag arbetar i Ljusne och får väl höra med min chef om det går att ordna så att jag får åka hem en sväng på eftermiddagen och gå med barnen över vägen för att sedan åka tillbaka till jobbet. Grannarna får göra motsvarande resa från Söderhamn när det är deras tur. Låter det rimligt och miljövänligt?

”Det är skolans sak att utbilda eleverna i trafiksäkerhet” läser jag också. Jag är väl insatt i vad som krävs av skolan och vet hur mycket som görs. Olika utredningar säger ändå att barnen inte är trafikmogna förrän i 10–12-årsåldern men det har ni väl också tagit hänsyn till i utredningen?

Två avslutande frågor: Hur mycket sparar kommunen på att inte låta dessa elever åka med i en skolbuss som ändå måste gå till Östanbo?

Varför fick de åka skolskjuts detta läsår om vägen är så säker?

Carin Gustafsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons