Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bär får plockas av vem som helst

Allemansrätten innebär, precis som du skriver, Bo Grapenskog, att alla människor, oavsett var man kommer ifrån, får plocka bär. Ditt lingonställe är dessvärre inte ditt, ditt lingonställe kan endast vara på din tomt.

Annons

Allemansrätten innebär, precis som du skriver, Bo Grapenskog, att alla människor, oavsett var man kommer ifrån, får plocka blåbär, lingon, hjortron och så vidare. Ditt lingonställe är dessvärre inte ditt, ditt lingonställe kan endast vara på din tomt.

Har du någonsin tänkt på att om inte dessa bärplockande turister, som du kallar dem, skulle plocka dessa bär skulle vi inte ha någon lingon- eller blåbärssylt på hyllorna i våra matvarubutiker.

Bärplockare har det alltid funnits här i Sverige. De har endast ändrat nationalitet och utseende de senaste åren. Jag personligen är väldigt glad att någon överhuvudtaget gör detta skitgöra för nästan ingen penning. Vad jag menar är att jag inte tror att våra svenska ungdomar skulle ge sig ut i skog och mark för att plocka blåbär för tio kronor kilot, och därmed ingen sylt till pannkakorna.

Jag är även helt övertygad om att inte thailändare och polacker stör vårt djurliv och naturflora mer än några andra människor gör.

Du skriver att Sverige har en tendens att tänka på alla andra i första hand än sina egna medborgare och detta förstår jag inte. Svenskar har precis samma möjlighet att plocka bär som de bärplockande turisterna. Mitt råd till dig är att ge dig ut och plocka bär, och njut av en tallrik blåbär med mjölk till frukosttidningen. Som du själv skriver har vi alla den rätten även bärplockande turister.

Skulle jag mot förmodan få en söt liten thailändska på min tomt skulle jag nog endast snällt förklara för henne att detta är min tomt och där gäller inte allemansrätten. Du skrev även att vi måste visa varandra respekt och jag hyser stor respekt för dessa bärplockande turister som går med böjd rygg en hel sommar för att försörja sin familj tusentals mil bort.

En som vill kunna fortsätta köpa sylt i butiken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons