Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakåtsträvare på östkanten?

Är det fler än jag som har reagerat på att vi som vill ha tvåhögstadieskolor i Nordanstig kallas för bakåtsträvande och att vi bara har vårt byatänk för ögonen.

Annons

Är det fler än jag som har reagerat på att vi som vill ha tvåhögstadieskolor i Nordanstig kallas för bakåtsträvande och att vi bara har vårt byatänk för ögonen.

När Växaskolan ansöker om att öppna friskola i Bergsjö så sätter någon upp anonyma lappar om att Växaskolan måste stoppas, för att inte kommunen ska låta den kommunala högstadieskolan ska hamna i Harmånger.

Vilka är det som står för byatänk?

Om inte den östra kanten ska utarmas är ett högstadium ett måste. När vi talar med de barnfamiljer som flyttat hit och frågar varför de valde att flytta till Nordanstigs östra kant, så är svaret i nio fall av tio, närheten till skolan och kompisar.

Vi har inte massor med jobb i Nordanstig. De flesta jobb som finns är små, drivna egenföretagare. Vi måste acceptera att vi aldrig kommer att få några stora industrier till Nordanstig igen.

Men det vi har är närheten till Hudiksvall och Sundsvall och det är där majoriteten av kommunens invånare jobbar.

Tänk er följande scenario:

Eftersom jag arbetar i Hudiksvall är det mest praktiskt att låta mitt barn gå i skola där.

Mitt barn får kompisar i Hudiksvall. Om jag vill att mitt barn ska kunna ha sitt sociala liv med sina kamrater kommer jag att bli tvungen att skjutsa mitt barn till Hudiksvall.

Det blir efter ett tag ekonomisk ohållbart och vi beslutar att flytta till Hudiksvall istället.

Då har Nordanstig förlorat sin närhet till skolan, och barnen har förlorat närheten till sina kompisar. Dessutom förlorar kommunen skatteintäkter och mina barn tappar sin anknytning till Nordanstig och kommer troligen inte att flytta tillbaka.

Det spelar ingen roll i vilken del av kommunen vi tittar, scenariot ser likadant ut överallt.

Kan vi inte stödja oss på jobb måste vi stödja inflyttningen och detta görs inte genom att släcka ner någon del av kommunen.

Håkan Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons