Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avveckla kärnkraften nu

I Fukushima har vi nu en pågående kärnkraftskatastrof med läckande radioaktivitet som skadar människor och miljö okontrollerbart. De slutliga konsekvenserna kan inte överblickas

Annons

. Den 26 april är det 25 år sedan haveriet i Tjernobyl. Trots att Sverige ligger långt därifrån drabbades vi förhållandevis hårt. Fortfarande måste till exempel renarna i Norrbotten stödutfodras med obesmittad föda för att radioaktiviteten i köttet ska minska inför slakt.

Riksdagsbeslutet från 1980 om att all kärnkraft i Sverige skulle avvecklas under 30 år fram till 2010 har helt ignorerats. Medborgarna har lurats att tro att kärnkraften är ren och nödvändig och att den i Sverige är säkrare än i andra länder. Ett flertal incidenter har dock inträffat i våra svenska kärnkraftverk varav den allvarligaste i Forsmark sommaren 2006. Kärnkraftverket blev strömlöst efter en kortslutning i ett ställverk samtidigt som två av fyra reservaggregat ej fungerade. Risken för härdsmälta var överhängande, och konsekvenserna hade kunnat bli katastrofala. Betänk att Stockholm ligger bara tio mil därifrån med sina två miljoner invånare.

I juni 2010 då kärnkraften skulle vara avvecklad beslutade riksdagen med endast tre rösters övervikt att kärnkraftsepoken kan förlängas på obestämd tid. Gamla reaktorer nu får ersättas med nya. Förbehållet var att inga statliga bidrag ska utgå och att kärnkraftsbolagen själva ska stå för försäkringskostnaderna. Aningslösa och i vissa fall svekfulla riksdagsledamöter lät sig villigt föras bakom ljuset av kärnkraftslobbyn. Nu avslöjas att svenska staten trots riksdagsbeslutet generöst stöttar fransk kärnkraftsforskning med 70 miljoner. I händelse av en kärnkraftsolycka blir det också staten/skattebetalarna som får betala eftersom det strider mot ett EU-beslut att kärnkraftsbolagen själva skulle vara skadeståndsskyldiga. Pengar är dock en klen tröst om vi förlorar hälsa och livsmiljö.

Riksdagen måste äntligen ta beslut om en avvecklingsplan för kärnkraften. Tvärtemot vad som ofta hävdas minskar elförbrukningen successivt i Sverige. Mycket mer kan sparas genom smart energihushållning. I dag exporterar vi cirka 10 TWh av de 65 TWh kärnkraften genererar. Energimyndigheten vill att vindkraften ska byggas ut till 30 TWh redan till 2020.

Vi är lyckligt lottade i Sverige med mycket vattenkraft, lång kust för vindkraft och kolossala mängder skog för biokraft. Den enorma potential som finns i solenergin utnyttjar vi bara marginellt.

Visa ditt stöd för en hållbar energipolitik som är säker för oss och kommande generationer och delta i någon av de manifestationer som anordnas på Tjernobyldagen 26 april.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

för Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons