Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avveckla kärnkraften

Vi vill behålla framtidshoppet och kunna glädja oss åt att få vara med och åtgärda en del av miljöproblemen. Ska vi klara det får de inte bli värre än de redan är.

Annons

I arbetet för en mer hållbar värld kan varken de fossila bränslena eller kärnkraften ha någon central plats. Den måste avvecklas! Den ingår inte i det biologiska kretslopp vi har att leva inom, den är begränsad och ger rester som på ett katastrofalt sätt påverkar själva livet på jorden.

Vi tror på framtiden och då måste kärnkraftavvecklingen fortsätta.

Kunskapen om kärnkraften behöver öka, och därmed motståndet, kopplat till positivt arbete för en hållbar värld. Kärnkraften är farlig, dödlig och ohållbar.

Brytningen av uranet ger skador på människor och miljö. På ett nästan kolonialt sätt blundar vi för och utnyttjar att brytning sker på annat håll. Resterna lämnas till framtiden.

Fruktansvärda olyckor har inträffat och fler kommer att ske ju mer kärnkraft som finns. Vi vill absolut inte ha något mer Harrisburg eller Tjernobyl. Därför säger vi nej till kärnkraften.

Nuvarande ekonomiska kris har ingenting att göra med den svenska tillgången på el. Det finns ingen kris i svensk elproduktion. Tvärtom finns det gott om el. Det behövs inget beslut om mer kärnkraft. Däremot behövs utbyggnad av alternativ som vind, sol och biobränslen för att kunna avveckla den kärnkraft som finns.

Ändå väljer regeringen att ta beslut om mer kärnkraft. Är det en eftergift åt energijättarna eller bara ett spel för att få behålla makten?

Vi måste tillsammans bygga en hållbar värld. Där ska vi leva betydligt resurssnålare, mindre miljöbelastande och globalt rättvisare. Vill du lära dig mer om kärnkraft, uranbrytning och dess effekter kan jag varmt rekommendera en liten bok som heter Uran i Sverige. Den är författad av Olov Holmstrand och Jan Lindholm och innehåller mycket fakta i ämnet.

Åsa Eriksson

(MP)

Bollnäs

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons