Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskriv barns skulder

Radio Gävleborg har under några dagar påtalat det sorgliga faktum att vårt landsting är ett av bara tre, som vägrar avskriva barns skulder. Det är ungefär 1 400 personer i länet som helt oförskyllt har blivit skyldiga pengar för obetalade avgifter. Avgifter som föräldrarna rimligtvis borde ha betalat. Man har valt att lägga skulden på barnet i stället för den ansvariga vårdnadshavaren.

Annons

En ny lagstiftning är på väg, där det uttryckligen kommer att stå att barn inte kan bli ansvariga för kostnader och avgifter. I väntan på lagen har nästan alla landsting i landet valt att avskriva barnens skulder, men inte landstinget Gävleborg!

Vi har hört både landstingsrådet Björn Brink (C) och landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) uttala sig i radion och skylla på kommunallagen och någon dom i tingsrätten. Knapp säger att det känns svårt och att man ska göra vad man kan för de här barnen.

För över ett år sedan skrev jag en motion om det här till landstingsfullmäktige. Den togs upp till behandling i höstas och avslogs förstås med motiveringen att man inte kan bryta mot lagen.

Jag frågar mig hur de andra landstingen kan göra det här då? Kronofogdemyndigheten, konsumentverket och barnombudsmannen har alla jurister som säger att det är möjligt att avskriva barns skulder. Barnombudsmannen har uppmanat landstinget Gävleborg att agera, men nej. Vi vill inte bryta mot lagen.

Återigen utmärker sig S och C och ser till att landstinget hamnar på sista plats. Varför? Var finns omsorgen om barnen? Vad är det som får Knapp och Brink att envist hålla fast vid att skulderna ska drivas in? Är det prestige, girighet eller...? Mot dumheten kämpar gudarna förgäves.

Charlotte Klötz (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons