Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskaffa kultursektorn (3)

I mina tidigare insändare (24/4 och 14/5) har jag beskrivit hur vi förenklar svåra ord och ämnen så att de förlorar sitt innehåll.

Annons

Naturen blir koldioxid, ekonomin pengar och kulturen konst och det som man kan söka bidrag till från kulturnämnder. Frågorna institutionaliseras och professionaliseras.

Orden förlorar sin kraft.

Kultur är det som skapar mening, identifikation och delaktighet i samhället. Det formas och utvecklas framförallt i människors arbete.

Medan vi misshandlar kulturbegreppet som ett institutionaliserat sektorsintresse formas miljön och ekonomin till redskap för människofientliga förgörande strukturer utanför vår kontroll. Andra makter har tagit över orden och begränsar vårt seende. De får oss att tro att vinst och tillväxt krävs för att rädda vår framtid.

Hälsingetidningarna har en kultursida, kommunerna har kulturnämnder och i veckan framträdde två svenska kulturprofiler i en diskussion på Hudiksvalls Folkets Hus i en kulturdiskussion.

Kultur blir ett perspektiv som får oss att acceptera avskärmningarna och ett redskap för makten så att vi lydigt trampar vidare på utlagda destruktiva stigar i tron att vi blir lyckligare och att kulturen berikar och befriar.

Det är farligt att se kultur som en avgränsad sektor.

Tony Björklund

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons