Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avreglering ingen lösning

Svar till Lotta Petterson (27/4).

Annons

Du har fel när du tror att missmatchningen på arbetsmarknaden kan lösas med en avreglerad arbetsmarknad och ett ökat samarbete mellan skola och näringsliv. Utbildningsinsatser, ja. Men sätt in sådana till dem som är arbetslösa. Just nu har vi ett läge med tusentals människor i fas 3, en arbetsmarknadsåtgärd som förbjuder arbetslösa att utbilda sig under en period av två år.

När du påstår att ökad otrygghet i form av avreglerad arbetsmarknad skulle öka rörligheten på marknaden har du också fel. Allt pekar på det motsatta. Trygga anställningar och en stark arbetslöshetsförsäkring skapar anställda som inte är livrädda att mista en anställning. Det är snarare den modellen som lagt grunden för den utveckling som svenskt näringsliv har haft under många decennier. Nämligen företag med god lönsamhet samtidigt med höga löner för de anställda.

Turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (LAS) reglerar ju hur man säger upp anställda, och inte hur man anställer. Varför skulle då ett avskaffande underlätta för företag att anställa?

Rickard Lundkvist (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons