Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även min mamma var övermedicinerad

När mammas mediciner ställdes om blev hon piggare. I dag kan hon till och med dricka kaffe och äta kaka själv.

Annons

Läser "Övermedicinering av äldre måste stoppas" (25/6). Känner att jag måste berätta om min mamma. Hon har efter en cancertumör blivit sämre år efter år och förklaringen jag fått har varit att strålningen av hjärnan fortsätter att "jobba" varför hjärnan förstörts mer och mer. Hon slutade gå och slutade prata och så vidare.

När fallet Gulli Johansson uppdagades blev jag tillfrågad av många närstående om inte min mamma fick fel medicin. Hon äter ju också epilepsimedicin precis som Gulli hade gjort. Jag hade själv inte sett programmet om henne men jag ringde till äldreboendet där min mamma bor (fastän hon bara är 68 år...) och de försäkrade att läkarna gått igenom hennes mediciner och att hon åt en annan typ av epilepsimedicin än Gulli.

I februari i år blev vi uppringda från avdelningen och de berättade att mamma var sämre, hon hade feber och vägrade både att äta mat och ta medicin. Hon hade liksom gett upp enligt dem. Även om hon inte haft något roligt liv de senaste åren så hoppades vi ändå att de skulle försöka få fart på henne igen. Läkaren som kom satte in penicillin och efter några dagar var hon mycket piggare och sade flera ord! Tidigare var man glad om hon sa hej.

Efter någon vecka åkte jag dit igen med mina barn. Det kändes ju så roligt att mormor var mycket piggare! Då sa hon inte mycket men däremot åt hon sin medicin som hon skulle...

Jag tog kontakt med hennes läkare som var ganska ny på äldreboendet och han tyckte min upptäckt lät intressant och började gå igenom hennes mediciner ordentligt. Han slutade med Tegritol (mot epilepsi) samt några andra mediciner. Han ser ingen anledning till varför hon inte kan gå. Därför har han satt in sjukgymnastik, målet är i dag att hon ska kunna stå upp själv.

Hon får även hjälp hos logoped eftersom hon inte pratat på länge. I helgen var jag och barnen till henne och hon drack sitt kaffe och åt sin kaka alldeles själv. Förut har jag matat henne... Otroligt men sant!

Vår mamma och mormor är tillbaka i livet!

Ulrika

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons