Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även gårdsförsäljning av alkohol i Sverige!

Den svenska alkoholpolitiken omyndigförklarar våra äldre och de som turistar i Sverige. Därför tar alliansregeringen nu fram lagstiftning för att gårdsförsäljning av lokalproducerad alkohol och möjligheten att ta ett glas vin till maten på äldreboendet.

Annons

Den svenska alkoholpolitiken omyndigförklarar våra äldre och de som turistar i Sverige. Därför tar alliansregeringen nu fram lagstiftning för att gårdsförsäljning av lokalproducerad alkohol och möjligheten att ta ett glas vin till maten på äldreboendet, ska bli verklighet.

Men detaljhandelsmonopol och folkhälsa då, säger någon. Men frågan handlar inte om att förringa detaljhandelsmonopol eller folkhälsa, utan om att myndigförklara både våra äldre och turister som vill prova på den svenska landsbygdens mat och dryck.

Äldre människor kan och bör bestämma över sina egna liv. Våra äldre på boenden bör kunna välja om de vill ha ett glas vin till middagen eller en öl till fotbollen på tv. Därtill kommer Moderaterna dessutom att fortsätta verka för alkoholservering i hemtjänsten samt att äldreboendes kiosker blir systembolagsombud. Turister på resa genom Sverige kan inte prova på eller köpa med sig egen gårdstillverkat öl, vin eller cider. Det hindrar landsbygdsutvecklingen, turismen och vuxna människor som vill upptäcka nya smaker och upplevelser.

I Finland är gårdsförsäljning tillåten och har varit gynnsam för landsbygdens utveckling, därtill motsvarar den finska gårdsförsäljningen en promille av den finska vinförsäljningen. Gårdsförsäljning är således ingen risk för detaljhandelsmonopol eller folkhälsa. Gårdsförsäljning har utvecklingspotential som en ny nisch av den svenska livsmedelsproduktionen.

Lokala producenter som på svenska gårdar kan sälja egenproducerat öl, vin eller cider gynnar de gröna näringarna och företagandet samt myndigförklarar turister.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot tillika gruppledare och talesman i socialutskottet

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot tillika moderaternas talesman i äldrefrågor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons