Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avdraget ger fler jobb

Regeringen bedömer att jobbskatteavdraget gör att cirka 80 000 fler personer kommer i arbete på lång sikt. En förstärkning av jobbskatteavdraget innebär att det blir ännu mer lönsamt att ta ett jobb.

Annons

Jobbskatteavdraget är den enskilt viktigaste reformen i regeringens strävan att få fler i arbete och minska utanförskapet. Avdraget har tidigare införts i tre steg. Det fjärde steget infördes den 1 januari 2010, och innebar att jobbskatteavdraget byggdes ut med 10 miljarder kronor. Skattesänkningarna i de fyra stegen uppgår sammantaget till 71 miljarder kronor.

Regeringen bedömer att jobbskatteavdraget gör att cirka 80 000 fler personer kommer i arbete på lång sikt. En förstärkning av jobbskatteavdraget innebär att det blir ännu mer lönsamt att ta ett jobb. Det bidrar därför på sikt till varaktigt högre sysselsättning och minskat utanförskap. Avdraget har också tydliga effekter på sysselsättningen på kort och medellång sikt. Jobbskatteavdraget bidrar till att fler personer stannar i arbetskraften under lågkonjunkturen och minskar därför risken för att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå.

Avdraget förbättrar även rörligheten på arbetsmarknaden och bidrar därmed till att sysselsättningen kan öka snabbt när konjunkturen vänder. Förstärkningen av jobbskatteavdraget leder också till att den disponibla inkomsten ökar för alla med arbetsinkomster, procentuellt mest för låg och medelinkomsttagare. Dessa kan väntas konsumera en stor del av inkomstökningen, vilket stimulerar den privata konsumtionen och efterfrågan på varor och tjänster.

Därigenom dämpar jobbskatteavdraget fallet i sysselsättningen och påskyndar vändningen uppåt på arbetsmarknaden. Med nuvarande avdrag får en person som tjänar 21 900 kronor i månaden ett avdrag på 6,8 procent. Detta ger en sammanlagd inkomstökning på 17 760 kronor per år. Den som tjänar 28 600 kronor i månaden får 6,1 procent i avdrag vilket gör 21 024 kronor mer i plånboken per år.

John Nyman, centerpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons