Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avdrag för ideellt arbete

Betala för att arbeta, är det den ideelles lön? Alla Sveriges ideellt arbetande, i allmännyttiga föreningar, i byarörelsen, i idrottslivet och i kulturlivet gör fantastiska insatser. Men uppskattas det av stat och myndigheter?

Annons

Betala för att arbeta, är det den ideelles lön? Alla Sveriges ideellt arbetande, i allmännyttiga föreningar, i byarörelsen, i idrottslivet och i kulturlivet gör fantastiska insatser. Men uppskattas det av stat och myndigheter? Ja, det beskattas i alla fall. Jag har genom Hela Sverige ska leva lanserat rätt till ideell avdragsrätt, ett Ida-avdrag. Ett system där man redovisar värdet av sin arbetade tid i ideell sektor, upp till ett visst belopp, exempelvis relaterat till prisbasbeloppet. Sedan medges avdragsrätt i självdeklarationen upp till 50 procent av värdet.

Sverige sjuder av entusiastiska ideellt arbetande människor, ett lysande exempel på det är SOS (Ställ Om Sverige) och det seminarium som den 20 mars samlade ett 50-tal personer i Trönö, för att bidra till insatser för framtiden och ett hållbart samhälle. Att finna lösningar, som världens ledare hittills inte varit så framgångsrika med.

En regering som uppskattar, och inte bara beskattar, borde snarast lägga fram förslag om ideell avdragsrätt, en Ida-reform.

Kenneth Nilshem, Arbrå

styrelseledamot Hela Sverige ska leva

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons