Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avdrag för 880 000 personer

Sedan rot- och rutavdragen infördes har minst 18 000 nya heltidsjobb skapats. Många människor har gått från utanförskap i arbetslöshet och svartjobb till sysselsättning, och nya företag har startats. Avdragen ger dessutom mer till statskassan än vad de kostar.

Annons

Det är nu två år sedan rutavdraget infördes, och mer än ett och ett halvt år sedan rotavdraget infördes. Effekterna har varit starkt positiva. De har skapat 18 000 nya jobb.

Reformerna har skapat många nya, vita jobb och många nya företag. Försiktigt räknat bedömer vi effekten till minst 18 000 nya heltidsjobb, men effekten kan vara betydligt större.

Över 880 000 personer, och 55 000 företag, har utnyttjat avdragen.

Avdragen är statsfinansiellt lönsamma, det vill säga de ger tillbaka mer till statskassan, i form av ökade skatteintäkter, än vad de kostar.

Människor har med rut- och rotavdragens hjälp kunnat gå från utanförskap i arbetslöshet eller svartjobb till sysselsättning som även gynnar statskassan. Nya företag har kunnat startas och växa. Åtgärden är effektiv och ekonomiskt lönsam för både företagen och statskassan. Att rut- och rotavdragen finns kvar är därför en viktig del av näringspolitiken både för att bekämpa svartjobb, underlätta för dem som står utanför arbetsmarknaden att komma in på den och för att skapa nya växande marknader.

Greger Ljunggren

ordförande Moderaterna Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons