Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att servera lögner i media är rovdjurslobbyns specialitet

Nyligen har några av rovdjurslobbyn främsta företrädare skickat runt en insändare (1/10).

Annons

De skriver att Jägareförbundet får 50 miljoner av staten för att organisera eftersöksjägare i Sverige vilket är en ren lögn. Sanningen är att Jägareförbundet får 2,5 miljoner ur viltvårdsfonden som är en fond som vi jägare själva finansierar. Det finns i dag 6 000 eftersöksjägare i Sverige som håller med utrustning, bil och ofta flera eftersökshundar.

För att få fram en duglig eftersökshund som både kan spåra och ställa skadat vilt så krävs enormt mycket träning och arbete av dess förare. Om man endast räknar vad själva eftersöken skulle kosta att finansieras av staten så handlar det om minst 74 miljoner om året. Men om träning av hundar skulle räknas in så handlar det om flera hundra miljoner om året.

I dag ställer jägarkåren upp på detta, alla timmar om dygnet i alla väder, till en alltför låg ersättning. Arbetet ses av oss jägare som en frivillig samhällsinsats.

Anledningen till att nu många jägare väljer att strejka från detta frivilliga arbete är att varglobbyn lyckats övertyga Naturvårdverkets tjänstemän att vi ska ha en obegränsat stor vargstam, vilket ökar risken för hunden. Svenljungagruppen som driver eftersöksstrejken gör det för att man anser att det ska finnas ett tak för vargstammen. En obegränsad vargstam som debattörerna vill ha kostar minst 1,4 miljarder om året. Dessa enorma kostnader läggs till största del på landsbygdens befolkning utan ersättning av staten.

Sveriges riksdag hade tagit ett väl förankrat beslut om ett tak om 210 vargar i Sverige. Detta beslut överklagades av varglobbyn till EU-kommissionen vilket fick till följd att Sverige vek ner sig och struntade i riksdagsbeslutet.

I insändaren från varglobbyn pratas det om att jägarnas sviker samhället. I stället är det svaga politiker som inte vill eller kan hantera frågan utan blundar och låter tjänstemän på länsstyrelser och Naturvårdsverket styra en rovdjurspolitik som har totalhavererat.

En majoritet av jägare, samer, bönder och landsbygdsbefolkning vill inte ha den obegränsade vargstam som insändarna förespråkar. Därför måste nog varglobbyn rannsaka sig själv om vem som egentligen bär ansvaret över att trafikskadade djur nu plågas. Inte kan det vara jägarnas fel i alla fall.

Att nu ropa efter statligt anställda eftersöksjägare i stället för att försöka hitta en konstruktiv lösning på vargproblemet är typiskt varglobbyn. Om man i stället valt att förhandla fram ett tak på vargstammen så hade man haft frivilliga eftersöksjägare ute i skogarna igen inom några dagar för att förkorta djurens lidande.

Slutklämmen på Alhem och Stridsbergs insändare visar tydligt att de tycker att det jägarnas fel att vilda djur blir skadade i trafiken! Sug på den inställningen, gott folk!

Stefan Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons