Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ATG eller ska hela länet leva?

Allt till Gävle (ATG) är ett radikalt sjukvårdsförslag av landstingets tjänstemän i Gävle. De två akutsjukhusen i Hudiksvall och Bollnäs läggs ner och slås ihop med det i Gävle.

Annons

ATG stöds av Arbetarbladets och Gefle Dagblads ledarredaktioner. Då de två tidningshusens länshorisont norrut synes sluta vid Staketgatan blir det dåliga bypolitiska åsikter.

Det är bra att det finns kloka demokratiskt valda politiker i flera partier som säger nej till ATG-förslagen.

Titta på länskartan. Gävle ligger i yttersta utkanten i sydöstra hörnet. Det är lika ocentralt som min barndomsbyggd, Fågelsjö, i nordvästra hörnet. Däremellan är det 23 senfärdiga vägmil.

Det är orimligt tänka sig att släktingar och vänner i hela norra Hälsingland, från Fågelsjö i väster till Hudiksvall i öster, skulle få 20 mil till sitt närsjukhus och BB. Det är lika orimligt som om vi i Gävle skulle ha vårt närsjukhus och BB i Stockholm, till exempel Södersjukhuset. Dit är det ändå bara 18 bra vägmil.

Om det av så kallade ekonomiska (?) skäl anses att länet endast ska ha ett akutsjukhus bör det mittersta väljas vara kvar, det vill säga Bollnäs. Då får alla lika nära (eller långt) till sitt sjukhus. Men nu behövs inte detta. ATG-förslagen visar att besparingarna blir marginella och inte kan vara värda att rasera hela länets sjukvård-

Hela landstingets årsbudget för sjukvården är på 4 500 miljoner kronor. Besparingarna skulle bli endast 50–75 miljoner kronor per år eller cirka 10–15 nya skatteören.

ATG-nejet förenar medicinskt klokskap och det politiskt möjliga. Mil och minuter är livsviktigare än några nya skatteören.

Härje Larsson

Gävlebo med stora delar av hjärtat och förnuftet i Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons