Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återta makten över elen

Berndt Magnusson tar upp en intressant frågeställning (27/5) kring elprisets utveckling och den gigantiska förmögenhetsöverföring kraftbolagen håller på med. Enklast vore att skylla på Maud Olofssons svaga ägarstyrning av Vattenfall och att Konkurrensverket inte gjort sitt jobb.

Annons

Men det leder ingen vart. Vi konsumenter måste återta makten! Vi ska bojkotta de stora bolagen och starta vår egen elproduktion. Det finns små vindkraftverk, andelsföreningar i större vindkraftverk och solceller. Miljöpartiet har föreslagit ett fastprissystem för utleverans av el från små anläggningar lik det i Tyskland. Där får man bra betalt för el man inte konsumerar själv. Systemet skapar förutsättningar för en självförsörjning och en mångfald som de stora bolagen definitivt inte önskar. För dem är kärnkraft bättre för då kan de behålla sitt monopol.

Redan i dag finns möjlighet att slippa elskatt och moms på elskatt för bostadsbolag som äger eller är delägare i vindkraft. Detta genom att förbrukningen och produktionen sker i samma juridiska enhet. Hudiksvallbostäder känner till detta men vindkraft är ju inte nuvarande kommunlednings S+V-linje.

Göte Bohman MP

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons