Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återskapa livet i våra strömmande vatten

Våren är här. Ljusnan, Voxnan och våra mindre vattendrag svämmar över sina bräddar, naturen vaknar efter vinterdvalan. Livet i Bollnäsströmmarna och i Voxnan i Sunnerstaholm är på grund av människans girighet utslaget.

Annons

I Bollnäsströmmarna upprätthålls sommartid ett konstgjort liv med hjälp av utplantering av tam fisk. Om girigheten vore mindre och riksdag och regering vore ansvarstagande kan förutsättningar till liv för strömlevande arter även i våra hårt utbyggda vattendrag återskapas.

Vi behöver energin påstår man och därför får vi finna oss i döda vattendrag. Jag är övertygad om att vi kan utvinna tillräckligt med energi ur våra vattendrag samtidigt som vi återskapar liv i torrfårorna genom att låta en liten del av vattnet rinna fritt och genom att bygga fungerande vandringsvägar förbi dammar och andra vandringshinder.

Förutom levande vattendrag för vattendragens egen skull så borde våra älvdalar rimligtvis bli mer attraktiva för turister och sportfiskare. Det är ovärdigt ett modernt samhälle att tillåta att låta kortsiktiga vinstintressen döda våra strömmande vatten när teknik finns som möjliggör levande vattendrag tillsammans med effektivt vattenkraftsutnyttjande.

Jan Lahenkorva (S)

sportfiskare och kommunpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons