Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ateist – javisst!

Jerker Sjölander skriver att det finns många människor som kan berätta om en levande och närvarande Gud som också visat sig i mänsklig gestalt (13/4).

Annons

Av dessa miljoner människor du talar om borde det vara någon som kan berätta vad han sa. Någon borde också ha fångat honom på bild också, då det tydligen är en mänsklig gestalt. Eller hur? Kom gärna igen och berätta om dessa möten och vad ni kom fram till.

Bibelns skrifter uppkom i ett skede när befolkningen började kunna uttrycka sig i text. Det finns säkert något i bakgrunden i varje berättelse i Bibeln. Det är bara det att dessa profeter förfinade dessa berättelser. Det var överspända, vidskepliga, överförfriskade profeter som skrev ner och överdrev och så blev det en form av noveller av det hela. Man kan jämföra dessa då skrivande människor som journalister. I alla tider har det sagts att Gud är ett andeväsen, osynlig. Har han nu plötsligt ändrat sig till en mänsklig gestalt? Alla begriper säkert innerst inne att allt är enbart noveller det där handlar om. Predikningar handlar enbart om att Gud är godheten, barmhärtig, allsmäktig, vägledaren, ljuset och hoppet och så vidare i all oändlighet.

Frågan blir då, vad märker vi individer av dessa hans egenskaper? Jo, alla har konstaterat att det är ingenting på jorden som har förorsakat så mycket lidande som just religion. Ska vi syssla med sådant då? Om han nu finns som ett heligt andeväsen, han lär finnas i vindarna, i solstrålarna, i marken, i vattnet. Var det då detta andeväsen som forsade fram i vågorna i juletid 2004 i Indiska oceanen då 225 000 människor omkom och ännu fler blev utan hem? Tyckte han att det passade in i samband med hans sons födelsetid kanske?

Förresten, Jesus var inte hans son heller utan det var Maria som var mor och Josef som var far. Bara för att de tre fåraherdarna såg ett stort stjärnfall blev det en saga av att Jesus föddes där stjärnfallet inträffade. När Jesus delade tre, fyra bröd eller var det fiskar som räckte till tusentals personer är det nog bara 5–6 åringar som tror på. Gubben Noa fanns säkert. Det var säkert en bonde som hade några kor eller getter som han räddade på en flotte och som flöt i land i högre terräng. När Jesus spikades upp på korset motsvarar det dagens offentliga avrättningar på torg i vissa sydliga länder. Det skrevs att Jesus delade på vattnet när han skulle gå över ett sund. Det som hände var ju att han visste att det blev ebb och då passade han på innan flod kom tillbaka. Och så vidare... Alla dessa omskrivna bibeluppgifter är uppförstorade små händelser. Vetenskapen går starkt framåt och troendet går tillbaka. Frireligiösa församlingar slås ihop då troende medlemmar försvinner. Om 100–200 år tror jag att bibeln finns bara som en del av historieböckerna. Den som då lever får se.

Ateist än så länge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons