Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ät ekologiskt och bli giftfri!

/

Jag tycker att alla ska börja äta ekologiskt så att ingen behöver ha gifter i sig! skriver Casandra Falk, 12.

Annons

För det första menar jag att ekologisk frukt och grönsaker ofta har en lägre vattenhalt och därmed innehåller mer näringsämnen per gram. Några av de viktigaste näringsämnena är: kolhydrater, protein och fett.

För det andra, ekologiskt uppfödda djur går i större inhägnader och betar och får då en bättre fettsammansättning med mer fleromättade omega 3-fettsyror som är bra för kroppen. Till exempel visar en studie att ekologisk mjölk innehåller mer nyttiga fettsyror än vanlig mjölk.

Dessutom genom att handla ekologiskt minskar du riskerna för att odlare och deras familjer blir förgiftade av alla bekämpningsmedel.

När man odlar vanlig mat så besprutas den oftast med bekämpningsmedel som stannar kvar i maten när du äter den. I besprutad mat så finns det till exempel hormonstörande ämnen.

Amerikanska forskare har sett att barn får lägre iq och visar sämre tankeförmåga i förskoleåldern om deras mamma äter besprutad mat när hon har barnet i magen. Man har också börjat befara att vissa kemiska insektsmedel kanske ökar risken för adhd hos barn. Nyligen så tog forskare prov på barn och upptäckte då att adhd är vanligare hos barn som har gifter i kroppen.

Alltså menar jag att alla måste börja äta ekologiskt för att undvika alla dåliga saker med vanlig mat.

Cassandra Falk

12 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons