Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrendeförslag för Hårte skola

Annons

Vi läser i tidningen att byborna i Hårte vill behålla skolhuset. Det är bra, det är precis vad vi erbjudit dem. Nu, när vi ska diskutera den här frågan i tidningen, blir det lätt att fakta feltolkas.

Den första felaktigheten som står att läsa i fredagens HT är att ”kyrkan vill sälja byskolan i Hårte för 650 000 kronor”. I själva verket var, och är, vårt erbjudande till förhandlingsgruppen och Hårteborna att få arrendera skolan till mycket fördelaktiga villkor.

Försäljningsalternativet blir endast aktuellt om föreningen i Hårte tackar nej till erbjudandet om arrende.

Det framgår heller inte i fredagens artikel att beslutet om försäljning nu är upprivet i fullmäktige, till förmån för ett arrendeavtal med intresseföreningen i Hårte.

Vi utgår också från att gruppen har misstolkats när det står i tidningen att ”Risken är att vi inte kommer att orka med detta. Byggnaden är i dåligt skick och vi kan inte investera pengar vi inte har”.

Det är ingen skillnad på arbetsmängd eller på ekonomiska investeringar om lokalen arrenderas eller ägs. Alla ideella föreningar vet att villkoren för bygdegårdar är hårt arbete, både för att intjäna pengar till drift och till renovering och underhåll. Men alla vet också att det är det som är tjusningen och ger en god sammanhållning för ett gemensamt intresse.

Det hänvisas gång på gång till vad som hände vid köpet för 60 år sedan. Man kan också se det så här: Kyrkan har tillhandahållit en samlingslokal i Hårte helt kostnadsfritt under 60 år. I lokalen har det varit privata fester såväl som allmänna sammankomster och sommarkafé. Kyrkan har stått för alla driftskostnader.

Om man räknar de årliga driftskostnaderna lågt, till exempel 11 000 kronor per år gör det 660 000 under de här åren. Man kan också, om man vill vara kvar i gamla tider, fundera över vad som hänt om någon annan intressent köpt lokalen, då kanske det sedan länge varit en sommarstuga.

Det viktiga nu, är att de villkor vi lämnat till förhandlingsgruppen presenteras för medlemmarna i intresseföreningen. Arrendeavgiften blir symbolisk och i avtalet kommer vi att reglera hur priset på ideellt arbete ska värderas, vi har föreslagit 150 kronor i timmen. I övrigt ska investeringar styrkas med kvitton eller genom annan dokumentation och stämmas av årligen.

På detta sätt kan föreningen använda lokalen och investera i den takt de själva önskar. Arrendeavtalet kan förlängas och vill man i framtiden köpa lokalen eller avsluta arrendet görs en avräkning på investeringar och nedlagt arbete.

Det kan väl inte vara ägandet av lokalen som är det primära? Vi kan inte ge bort lokaler men vi har ansträngt oss så mycket det går för att tillmötesgå intresseföreningen i Hårte och vi hoppas att de tar vår utsträckta hand.

Åsa Löf, Dick Lindkvist, Inger Enros

kyrkonämndens arbetsutskott, Harmånger, Jättendal och Gnarps församlingar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons