Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Argumenten håller inte

Det är dags att byta fokus på den diskussion som gäller angående tillstånd eller ej för de nya friskolor som vill etablera sig i Hudiksvalls kommun. All statistik visar på att friskoleetableringar ger högre kvalitet på undervisningen inom kommunen.

Annons

Svar till Lars Berglund, Olle Jonsson, Ronney Olsson Vänsterpartiet Hudiksvall (24/2).

Det är dags att byta fokus på den diskussion som gäller angående tillstånd eller ej för de nya friskolor som vill etablera sig i Hudiksvalls kommun. All statistik visar på att friskoleetableringar ger högre kvalitet på undervisningen inom kommunen. Skolungdomar i Hudiksvalls kommun ska få bästa möjliga utbildning oavsett huvudman, ska man inte få välja den utbildning som man tror passar bäst? Ni påstår att Hudiksvall inte har behov av fler skolenheter. Tydligen finns behovet eftersom flera hundra elever har ställt sig i kö till dessa. Era punkter i er insändare 24/2 kan besvaras på följande sätt:

• Vi vill värna alla kommunens barns och ungdomars rätt till en utbildning av hög kvalitet. Menar ni att friskolor skulle ha en sämre kvalitet? Enligt skolinspektionen och SIQ håller friskolan Glada Hudikgymnasiet Sveriges bästa undervisningskvalitet.

• Vi vill kunna fortsätta utveckla ett resursfördelningssystem som värnar elever i behov av särskilt stöd. Enligt skollagen ska alla skolor värna om elever i behov av särskilt stöd.

• Vi vill värna den kommunala skolans satsningar på att utveckla elevernas läs- och skrivförmåga, vi vill värna den kommunala skolans satsning på att öka elevernas matematikkunskaper.

Målen i svenska och matematik ska uppnås i alla skolor.

• Vi vill värna den kommunala skolans satsningar på förbättrad hälsa för våra elever. Det ska alla skolor satsa på.

• Vi vill värna den kommunala skolan som omfattas av demokrati och öppenhet tack vare offentlighetsprincipen. Alla skolor ska ha ett demokratiskt arbetssätt.

• Vi vill värna den yttrande- och meddelarfrihet som finns inom kommunal verksamhet. Det är sant men det har knappast med kvalitet på utbildning att göra vilket bör vara det primära.

• Vi vill undvika en skolverksamhet som uppmuntrar till segregation. Menar ni att det är segregation att alla får söka den skola de vill? Skolsegregationen beror framför allt på bostadssegregationen som inte är ett problem vid val av friskola.

• Vi vill undvika att skattepengar hamnar i privata aktieägares fickor. Eller undvika att skattepengar ska slösas bort i onödiga kommunala systemöverbygganden i stället för att hamna i elevens verksamhet. Det är samma skolpeng oavsett skola. Det innebär ju också en risk att starta en friskola.

• Vi vill undvika att elever i kommunen ska bli utsatta för att plötsligt bli tvingade att avbryta påbörjad utbildning på grund av risken att skolan stängs på grund av konkurs. Hudiksvalls kommun har bevisligen lagt ner skolenheter tidigare utan konkurrens från friskolor.

Argumenten för ett överklagande angående skolinspektionens beslut att ge tillstånd till friskolorna håller inte.

Jonas Winder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons