Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslinje ställs mot bidragslinje

Vi vill se en arbetsmarknad där alla får plats och kan bidra efter egen förmåga. Det är bland annat därför som vi har halverat arbetsgivaravgifterna för unga och gjort det mer lönsamt att anställa personer som varit långtidsarbetslösa eller sjukskrivna.

Annons

Det är ett halvår kvar till valet i höst och konturerna börjar klarna kring de viktigaste frågorna. Enligt vår mening kommer också detta val att handla om vilken regering som bäst kan klara frågan om arbete och företagande. Inte minst här i Gävleborg är denna fråga avgörande viktig. Människor i arbete är enligt vår mening grunden för välfärd och utveckling.

Vi vill se en arbetsmarknad där alla får plats och kan bidra efter egen förmåga. Det är bland annat därför som vi har halverat arbetsgivaravgifterna för unga och gjort det mer lönsamt att anställa personer som varit långtidsarbetslösa eller sjukskrivna. Instegsjobben gör att nyanlända kan kombinera jobb och språkstudier.

Genom jobbskatteavdraget har en sjuksköterska i Gävle eller en pappersarbetare i Iggesund fått drygt en extra månadslön om året. Den disponibla inkomsten har ökat mer än dubbelt så mycket för de med lägst inkomster jämfört med de som tjänar allra mest. Jobbskatteavdragets utformning minskar klyftorna och gör det mer lönsamt att arbeta.

Det bidrar också till att öka antalet personer i arbete och därför vill Allians för Sverige gå vidare med ytterligare skattelättnader. Det skapar också resurser för att satsa på välfärden och sänkt skatt för pensionärer. Vi vill även stärka förutsättningarna för entreprenörskap så att fler företag kan startas för fler nya jobb.

I vänsterns Sverige är botemedlet mot klyftor högre bidrag för de som inte har ett arbete att gå till och mindre i plånboken för de som jobbar. En sådan ekonomisk politik jämnar inte ut några klyftor utan driver endast ut fler människor från arbetsmarknaden. Resultatet är att fler människor fastnar i ett bidragsberoende.

Den senaste tiden har RUT- och ROT-avdrag diskuterats intensivt. Denna reform har banat väg för tusentals människor att starta företag och få anställningar i en sektor där många jobb tidigare inte fanns eller utfördes svart. Merparten av dessa arbeten har gått till de som stått längst ifrån arbetsmarknaden.

Finanskrisen har drabbat Sverige och vårt exportberoende län hårt, men vårt land har ändå klarat sig bättre än många andra länder ekonomiskt. Vi har inte stora budgetunderskott och inga stora nedskärningar i skola, vård och omsorg har behövts. Även om läget på arbetsmarknaden är svårt finns det nu tecken på att antalet lediga jobb växer på nytt.

I vänsterns Sverige ska det löna sig att gå på bidrag. I vårt Sverige lägger vi i stället kraften på att stötta människor på vägen tillbaka till egen försörjning. Vi vill, och vi kan, skapa ett Sverige där alla får en plats på arbetsmarknaden, där det lönar sig att studera och arbeta. Allas förmågor ska tas tillvara oavsett ålder, kön, ursprung eller handikapp.

Sven Bergström (C)

riksdagsledamot, Forsa

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot, Hudiksvall

Hans Backman (FP)

riksdagsledamot, Hofors

Lennart Sjögren (KD)

partisekreterare, Gävle

Tomas Tobé (M),

riksdagsledamot, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons