Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslinje + mer välfärd = sant

Den 8 juli skriver Mona Persson, ordförande Kommunal Gävleborg, att Fredrik Reinfeldt inte infriat sina löften om att värna välfärden och att villkoren för äldreomsorgens personal inte förbättrats.

Annons

Hon menar att arbetslinjens skattesänkningar inte går att förena med höga välfärdsambitioner. Men det förhåller sig just precis tvärtom – arbetslinjen är en förutsättning för välfärden. Beviset för det går att utläsa i statsbudgeten. Slår man samman summan av alla statsbidrag till kommuner och landsting med de statliga satsningarna på sjukvård, omsorg och utbildning har alliansen lagt närmare 100 miljarder mer under den här mandatperioden än vad Socialdemokraterna gjorde under sina sista fyra år. Detta trots den värsta finanskrisen på flera decennier. Men än viktigare är att kommunernas och landstingens egna ekonomier stärks med fler som jobbar.

De som arbetar med låga löner inom välfärden har i princip fått en hel månadslön per år mer i plånboken tack vare jobbskatteavdraget. Mona Perssons påstående om att antalet anställda i kommuner och landsting minskat med 25 000 stämmer inte heller. Uppgiften kommer från Socialdemokraterna som jämfört utvecklingen under 2009 mitt under krisen. Men Socialdemokraterna har helt bortsett från alternativa aktörer såsom föreningar, kooperativ och företag som blivit fler under alliansen. Uppskattningar från SCB visar att närmare 11 000 fler arbetar i dag jämfört med samma tid förra året om man räknar all offentligt finansierad välfärd.

Sammantaget finns inget fog för Mona Perssons påståenden om man ser till fakta.

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons