Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsglädjen som försvann

Signaturen Medarbetare om hur arbetsglädjen i kommunen har försvunnit. Markus Evensson (S) oppositionsråd ger Svar direkt.

Annons

Nya droppar faller hela tiden, det verkar bli en skur, eller början på ett skyfall? Vadå, droppar? Jo, jag menar att kommer det många droppar till vet jag inte hur många av oss som orkar vara kvar. Vissa droppar skapar sjukdom, vissa droppar skapar avhopp. Men det har somliga inte förstått. Man vill inte se det som händer i Ljusdal.

Det är tydligt att politiker kan hänga ut sina medarbetare som de behagar, själva är de totalt felfria och skulle aldrig erkänna någon som helst skuld i det som sker. Det senaste är Markus Evenssons angrepp på en chefstjänsteman. Jag trodde Evensson stod över sådant beteende. Det var ytterligare en droppe, menar jag. Att vi ännu inte gett Marita Wikström ett värdigt avslut är en skam som kommer att ge efterverkningar länge, framför allt för henne själv. Hur kan ledningen nedlåta sig till en så förnedrande behandling av en trogen medarbetare som gett allt för kommunen?

Vart har förtroendet mellan tjänstemän och politiker tagit vägen? Varför tror man att tjänstemän inte kan sitt arbete? Det är som om andan i huset (läs förvaltningshuset) skapar nya fula grepp av fler och fler individer. Det känns som det sprider sig, en ful kultur. Det jag inte vill se hos mig själv det placerar jag på andra, säger man ibland.

Det är hög tid för både politiker och andra att ta ansvar för sin egen värdegrund och sina egna beteenden. För förtroendet krymper även från vårt håll, och fortsätter det länge kanske det inte går att reparera.

När du sett dig själv i ett nytt ljus behöver du inte trampa på andra, och kan välja positiva vägar i stället. Tillit och förtroende är grundläggande för ett klokt ledarskap. Som i sin tur bidrar till arbetsglädjen. Den som vi behöver så förtvivlat just nu!

Medarbetare

Svar direkt

Kommunfullmäktige är i princip ansvariga för alla beslut som Ljusdals kommun tar, även om besluten delegeras till ansvarig nämnd, kommunchef eller någon av våra ca 1800 anställda. 

I vår kommun är det "valliansen" som är ytterst ansvariga för besluten inom kommunen. De har alltså ett extra stort ansvar för styret vår kommun. 

De borde stå till svars när vi saknar förvaltningschefer inom kommunen eller när bemanningen inom äldreomsorgen sänks. Det är alltså dem som är ansvariga för att våra medborgare och företag får den service som utlovas enligt lagar och förordningar. 

Vi socialdemokrater styr inte kommunen, vi är förpassade till läktaren, vi kan höja våra röster och rösta emot förslagen bäst vi vill. Men det är de styrande partierna och deras utsedda politiker som bestämmer hur saker och ting i vår kommun ska fungera. 

När vi nu kritiserar samhällsutvecklingsförvaltningen för bygglovshanteringen för vindkraft så är det den politiska ledningen som borde ta ansvar. Politikerna smiter från sitt ansvar och låter tjänstemän hamna i skottgluggen. 

Vi socialdemokrater trivs inte med situationen att våra politiska angrepp kan drabba kommunala tjänstemän. Det är ett ansvar som de styrande måste ta att beslutsunderlaget och att ärendena handläggs korrekt. Mot den bakgrunden kan jag bara beklaga om kommunala tjänstemän känt sig angripna för att vi har önskat en annan typ av förberedelse av ärenden och en annan beslutsordning. Det är ett grundläggande krav i Ljusdals kommun att de som styr träder fram och visar politiskt mod och handlingskraft så att både vi i oppositionen, väljarna och alla invånarna tydligt kan se de gränser som bör föreligga mellan ansvaret för en kommunal tjänsteman och de politiskt förtroendevalda.

Markus Evensson (S)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons