Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är teater viktigare än fotboll?

Jag vet så klart att man inte ska jämföra olika penningpåsar som kommunen hanterar, men frågan blir uppenbar efter att ha läst tidningen om kommunens ”sponsring” av folkteatern: är teater och ”finkulturen” viktigare än våra egna ungdomar?

Annons

Efter att i många år jobbat extremt hårt med att odla ungdomsverksamheten i LIF har effekten blivit enorm. Vi har fullt i alla årskullar på både pojk- och flicksidan från -03 upp till -94, vi har över 400 aktiva och är därmed den största föreningen i Hälsingland.

Allt detta bygger på ett antal områden som vi satsat stenhårt på: 1) ledarutbildning 2) alla ska få spela fotboll 3) startat fotbollsprofil på Stenhamreskolan 4) fotbollsskolan som rekryteringsbas 5) bryggan! Modell för hur ungdomsspelare ska skolas in i seniorfotboll genom ett utvecklingslag.

Medvetet har vi hållit nere medlems- och spelaravgifter för barn och ungdomar, just för att alla ska kunna spela fotboll. Till exempel så har vi fångat upp många barn och ungdomar med invandrarbakgrund, vilket kanske är det bästa sättet för en snabb och effektiv integration.

Men nu står vi inför ett vägskäl. För varje årskull vi startar upp verksamhet i så ökar kostnadsmassan. Det är ökad administration, planhyror, hallhyror (fotboll är på väg att bli en året runt sport), material, utrustning, domar- och funktionärskostnader som gör att ekonomin blir hårt ansträngd (verksamheten cirka minus 200 000 kronor för 2009). Ska vi behöva säga nej till barn och ungdomar som vill göra något vettigt av sin fritid? Vad är denna verksamhet värd för samhället och kommunen?

Jag vet så klart att man inte ska jämföra olika penningpåsar som kommunen hanterar, men frågan blir uppenbar efter att ha läst i dagens tidning om kommunens ”sponsring” av folkteatern: är teater och ”finkulturen” viktigare än våra egna ungdomar? Åk ner till Älvvallen vilken dag som helst under sommaren och titta på den aktivitet, engagemang och energi som flödar bland aktiva, ledare och anhöriga. Där är det föreställning varje dag, för att prata teaterspråk.

Peter Sjöberg

ungdomsledare Ljusdals IF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons