Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är storregion vår chans?

/

Jan Karén ser fördelar med en storregion jämfört med nuvarande organisation.

Annons

Äntligen är det inte längre bara någon enstaka röst i öknen, som påtalar den sorgligt olyckligt komponerade ledningskonstellation, politiskt och tjänstemannamässigt, som under tio år sakta och grundligt styrt det som nu kallas Region Gävleborg mot undergång.

Senare tiders avslöjanden av oegentligheter har glädjande nog väckt en stor opinion, men under hela tioårsperioden finns det stoff för en hel bok av exempel på oprofessionellt galna beslut och verkställanden. Nu har denna styrgrupp grävt ner sig så djupt i dyn, att det saknas chans till rättfärdigande av vad illa gjorts. Om storregion införs kan vi hoppas på fräscha politiker, som vårdar förtroendet att vara folkets röst och inte bara lever i rollen som självgoda makthavare. Vissa farhågor har framförts om risken för att lokalpolitiska frågor kan komma i skymundan i en storregion. Men de lokala maktpolitikerna i Gävleborg gör ju ingenting i nuvarande situation, så det kan inte bli sämre.

De har överlåtit all ledning till den stora tjänstemannastaben, som gör galna upphandlingar och dyra resor och konferenser och personalfientliga pålagor och allt för att skapa missmod och personalflykt. Politikerna blir medbjudna på fester och resor och lever i maktens glans och rör inte ett finger för att stävja förskingringen av skattemedel och sjukvårdspersonal. En storregion kan bara bli bättre även om väljarna i Gävleborg mot allt vett fortsätter att rösta på den katastrofala maktstruktur, som nu råder.

I en storregion kan den inte åstadkomma samma skada som här. Den tjänstemannastab, som politikerna gömt sig bakom i Gävleborg och som aldrig visat sig för sjukvårdspersonalen, kommer med automatik att avpolletteras i en ny organisation. När regiondirektör Svante Lönnbark i en tidningsintervju ombads berätta om hur en tänkt storregion skulle fungera lyckades han avslöja att kostnaden per anställd är 30 procent högre i Gävleborg än den som projekterats i en storregion. Bara det ger fördel storregion. Är det vår chans?

Jarl Karén

Glada Hudik

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons