Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Är skyldiga regionledningen en ursäkt”

/

Iskall personalpolitik – så betecknar ledarskribenten Lilian Sjölund Regionledningens beslut om ändrade ersättningar till ambulanssjukvårdarna, skriver Gösta Stenegren som inte håller med Sjölund i hennes resonemang. Stenegren får Svar direkt.

Annons

Efter ett helt yrkesliv inom sjukvårdsadministrationen varav de sista tio åren som ledare vill jag bemöta påståendet om personalpolitiken. Debatten med uppskruvade angrepp bygger på rena lögner. Tiden mellan klockan 23 och 07 skriver man på nyhetsplats upprepade gånger att ambulanssjukvårdarna får jourersättning när de jobbar i stället för lön. 

Inom akutsjukhusen finns såväl narkos- som operationssjuksköterskor som har jour på arbetsstället och övertidsersättning när de jobbar. Det är den ordningen som regionen nu anser ska gälla även för ambulanssjukvårdarna när de inte jobbar. Sedan årtionden tillbaka har ambulanspersonalen fått full lön (180 kronor per timma) när de sover mellan klockan 23 och 07. Denna förmån gäller inte de sjuksköterskor som garanterar omhändertagandet efter det att ambulanspersonalen lämnat patienten på akutmottagningen. Varför tiger ni som har jourersättning inom den livsavgörande narkos- och operationsverksamheten när ambulanssjukvårdarna skriker därför att de inte längre får betalt är de sover?

Personligen tycker jag att Hälsingetidningarna är skyldiga regionledningen en ursäkt för den desinformation som man ägnat sig åt både på nyhets- och ledarplats. Kvaliteten inom ambulanssjukvården nattetid kan rimligen inte påverkas av om personalen har jourersättning i stället för full lön när de sover.

Gösta Stenegren

Svar direkt

Regionens personalpolitik har varit en omdiskuterad fråga i flera år. I enkäter med läkare som flytt och ersatts med dyra hyrläkarsystem, har det med all önskvärd tydlighet framkommit att åsikterna om organisation, ledningsfunktioner, brist på inflytande etcetera varit helt avgörande för att man lämnat vår region. Samma sak gäller sjuksköterskor som vid flera tillfällen protesterat mot överbelastning, korridorvård och dålig löneutveckling. Och nu är det ambulanspersonalen som protesterar mot en besparing som ska genomföras till varje pris. All diskussion är överflödig. Självklart förstår alla att det här handlar om mer än en ersättningsförändring. Man bryter inte ihop och gråter, eller säger upp ett fast jobb som man i grunden älskar, för en sådan sak.

Så nej, jag tänker inte be regionledningen om ursäkt. Det är väl snarare vi skattebetalare som borde få en ursäkt för att offentliganställda behandlas så illa så att de flyr sjukvården.

Vore jag ambulanssjukvårdare skulle jag nog också uppfatta det som en förolämpning att varje schemalagt nattskift framställs som en god natts sömn.

Lilian Sjölund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons