Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är Oksanens omedveten om USA:s oförrätter?

/

Tack Bengt Bengtsson för din insändare (
30/3
) om ledarskribenten Patrik Oksanens korståg mot Ryssland, skriver Göte Boman som får Svar direkt.

Annons

Oksanen var i mina ögon en frisk fläkt när han kom till tidningen. Men nu känner jag som många av mina vänner att vi inte längre orkar läsa hans ensidiga propaganda. Oksanen kan ju inte vara omedveten om de oförrätter USA åstadkommit.

Utifrån det förväntar jag mig inlägg där man försöker sätta politiska skeenden i sitt sammanhang. Därutöver önskar jag se ledarskribenter som i likhet med många kulturpersoner går i bräschen för ett pacifistiskt förhållningssätt.

Personer som kan ge uppslag och visioner som gynnar välstånd över nationsgränser såväl som rättvis fördelning mellan enskilda. Visa att vi i mognad står över det kalla krigets ledarskap och inte som Oksanen bygger rysskräck och hyllar krigsupprustning.

Göte Bohman

Svar direkt

Göte Bohman har varit kommunalråd för ett parti som sitter i Sveriges regering. I samma regering har en statssekreterare som veckan i sociala medier konstaterade att Ryssland gentemot Sverige använder icke-linjära medel för att göra gränsen mellan krig och fred suddig.

Som ledarskribent lever jag i verkligheten och bygger opinion, i enlighet med Centerpartiets grundvärderingar, som politisk redaktör på HT. Dessa vilar tryggt på att svensk demokrati ytterst kan behöva värnas med vapenmakt i orostid.

Jag kan förstå att det är mer komfortabelt att drömma sig bort från att det finns ett annat lands regering som medvetet låter sina oinbjudna bombplan öva atomanfall på Sverige. Och jag kan förstå att det känns jobbigt att dra konsekvenserna av det.

Att säga att jag underblåser rysskräck är rent ut sagt oförskämt, men ett allt för välbekant narrativ som använts sedan första hälften av 1800-talet för att försöka stämpla ut liberala kritiker mot makten i Kreml; uppfunnet av Ochranan, använt av KGB och återupptaget under Putins era.

Rysskräck är ett begrepp som både jag och andra långt mer framstående russofiler i vårt land får slängt i ansiktet när vi förmedlar kunskaper och insikter om utvecklingen. Det är också sedan Sovjettiden ett väl inövat debattmönster att alla diskussioner om Ryssland ska föras över till att handla om USA. Har Bohman någonsin sett en diskussion om USA:s agerande i Latinamerika där debattörer som vill framstå som seriösa ropar – men Ryssland på Krim då?

Och säga att jag hyllar krigsrustning när vi i modern tid aldrig haft en lägre försvarsbudget som andel av BNP visar bara hur viktig ledarsidan är i att fylla kunskapsglapp med sammanhang.

Patrik Oksanen

politisk redaktör HT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons