Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är naturturismen blåst?

Kommunala översiktsplaner ska innehålla planering för naturturism. Vindkraftsexploatörer ska förhandla med turismföretag som påverkas. Låt inte vindkraften underminera hållbar naturturism. Sysselsättning behövs även när utbyggnaden är klar.

Annons

Ofta möter jag naturturismföretagare som våndas över vindkraftsplaner. De är för miljövänlig energi men tycker att ingen bryr sig om deras turism. Ekoturismföreningen förskräcks över okunnigheten och bristen på planering för naturturism i kommuner och turistorganisationer. Trots rejäla turistbudgetar så tycks man slarva bort den turism som är den mest utvecklingsbara i landet. För 3 år sedan visade jag Jämtland för en belgisk researrangör. Vi pratade vindkraft. Naturintresserade turister drömmer om att få komma till Sverige och uppleva vacker natur utan industribyggnader.

I Tyskland, Belgien och Holland där hans kunder bor möter de vindkraftsparker överallt. Att försöka sälja en naturvecka vid skogsklädda berg med vindkraftsnurror bortser från den huvudsakliga reseanledningen, sa han. Underminera inte en ny näring. Nu säljer han resepaket till Jämtland utifrån småskalig turism i natursköna småbyar, bland annat i Södra Årebygden. Tusentals européer har besökt Jämtland i det här företagets regi. Skogsklädda berg är lika vackra för en kontinental europé som kalfjäll. Det är också i skogarna som vi sett de kreativaste bidragen till naturturism de senaste åren. Skogens Konung/Kolarbyn i Bergslagen blev Årets uppstickare på Turistgalan 2008.

Med Sveriges primitivaste vandrarhem och älgen som dragare har mer än 80 olika nationaliteter besökt Bergslagens skogar. Media från hela världen har skrivit och filmat om de exotiska skogarna. Skulle man bygga en vindkraftpark där vore det absurt. Men så absurd kan tillvaron vara. Jämtland har ännu bättre förutsättningar för naturturism. Europas största researrangör på vilt- och fågelskådning vill etablera sig med ekoturismföretagare i Södra Årebygden. I Hälsingland vill Bergvik bygga en vindkraftpark på samma plats där Sveriges mest framgångsrika björnmöten i Ovanåkers kommun kan upplevas och dit engelska gäster vallfärdar under hela sommaren.

Går planerna i lås kommer en jättesnurra att stå 200 meter från björngömslet. Vi vill att regionala och lokala turismansvariga skaffar sig kompetens om naturturism och är med och för turismens talan vid översiktsplanering. Kommunala översiktsplaner ska innehålla planering för naturturism. Vindkraftsexploatörer ska förhandla med turismföretag som påverkas. Låt inte vindkraften underminera hållbar naturturism. Sysselsättning behövs även när utbyggnaden är klar.

Dan Jonasson

Generalsekreterare, Svenska Ekoturismföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons