Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är målbildsdag det bästa sättet?

Har den inte kostat onödigt mycket och måste inte målbildsdagen ses som dåligt omdöme vad gäller handhavande av skattebetalarnas pengar? undrar Maria Molin (M).

Annons

Region Gävleborg och länets tio kommuner måste samarbeta för att få fram en gemensam målbild för att ta fram en regional utvecklingsplan (RUS). Denna används för att till exempel bevilja EU-medel till organisationer och företag.

Är då den målbildsdag för fyra miljoner kronor som Regionen genomförde det bästa sättet för att uppnå detta? Är det det bästa sättet ur demokratisk synvinkel? Har den inte kostat onödigt mycket och måste inte målbildsdagen ses som dåligt omdöme vad gäller handhavande av skattebetalarnas pengar? Skickar den inte dessutom märkliga signaler till regionens personal till exempel inom vården som i decennier fått höra att de måste spara.

Socialdemokraterna väljer att styra och leda genom en mycket välorganiserad dag med extra allt, där de kan styra vilka svar de får och därmed resultatet. Dessutom kan de i efterhand hävda att det är gjort i demokratiskordning ordning eftersom alla var inbjudna. Vi moderater anser att datumet för måldagen var illa valt då det sammanföll med vår partistämma. Alla politiker har alltså inte haft samma förutsättningar att närvara.

Politikernas tyckande blandades sedan med andra intressens, föreningar, företagare som också var representerade och som också fick vara med och tycka till. Men var verkligen alla inbjudna? Vilka föreningar fick inte vara med? Pensionärer, de med funktionshinder, invandrare och ungdomar var dåligt representerade. Hur har Socialdemokraterna tänkt vad gäller urvalet av inbjudna?

Hur kan regionen tro att det går att utvärdera denna dag och ta målbilderna till grund för politiska beslut? Det verkar mer som om politikerna i Regionen abdikerar? Har de inte valts för att leda Regionen utifrån politiska program?

Vill Regionen verkligen få information om vad enskilda politiker tycker eller invånare, föreningar och företag kan de göra enkäter med hjälp av företag, ringa upp, intervjua eller gå ut själva med enkäter på nätet. Hur mycket bra info skulle inte Regionen kunna få för fyra miljoner kronor? Då skulle dessutom kommuner, som inte kunde skicka många politiker för den signal som det skulle ge när alla kämpar för att få ekonomin i balans, inte ha hamnat i ett kvantitativt underläge mot de som skickade många.

Ett alternativ till målbildsdagen kan helt enkelt vara att Sifo eller liknande institut inhämtar information på ett vetenskapligt, statistiskt riktigt sätt. Det skulle bli billigare, mer demokratiskt och garantera en bra utvärdering. Vad får vi nu?

Det är roligt med föredrag mat och kaffe, men är det det som vår region behöver? Vet inte de valda ledande politikerna i vår Region vad de ska göra, ja då ska de packa ihop och inte använda skattepengar och tid på idéfiske utan tanke.

Maria Molin (M)

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons