Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är Ljusdalshörnan bortglömd?

/

Öppet brev till LjP-sporten: Bryr sig papperstidningen LjP om Ljusdal eller är det damfotbollen som negligeras? undrar Örjan Fridner som får Svar direkt av Mattias Wallström, sportchef.

Annons

Måndagens sportsidor innehåller herrfotboll från division 2, om Söderhamns FF, allsvensk herrfotboll om Östersund och Gefle och herrfotboll från division 3 om Bollnäs och Iggesunds segrar.

Vidare ryttarreferat från Bollnäs, Söderhamn och Gästrikland med kvinnliga ryttare, judoreferat om lovande manlig utövare från Bollnäs, hälsingeframgångar på Gävletravet, text om internationella framgångar för golfspelaren Pernilla Lindberg från Bollnäs och dessutom herrbordtennis från Söderhamn och NHL-hockey.

Vad hände i Ljusdal under helgen, då? Ingenting tydligen om man läser LjP-sporten måndag. Så var dock inte fallet. Här var det premiär för Ljusdals IF:s damlag som i nya tältet på Älvvallen inför 429 betalande åskådare spelade 0–0 mot Brommapojkarna i division 1 norra Svealand. Efter Moheds bortdragande av sitt lag från den divisionen är väl LIF enda laget från Hälsingland i den divisionen – och därmed det lag som spelar i högsta divisionen från landskapet.

Som lokalpatriot skulle jag vilja hävda att LIF därmed är landskapets bästa damlag – men inte en rad! Det är uppenbart att det inte är antalet åskådare som räknas för att skapa intresse från LjP-sporten ty i Ljusdal är det mer än dubbelt så många jämfört med herrspelarna har i Söderhamn och Bollnäs. Så vad är det då?

Det kvarstår åtminstone två svar på den frågan, det geografiska läget: Ljusdalshörnan har inte rosat marknaden inom fotbollen på många år så då kan LjP- fortsätta att negligera hörnan. Det är en sanning med modifikation.

Redan för två år sedan var LIF:s damlag uppe i division 1. Den andra förklaringen, jämställdhetsperspektivet – må högre makter förbjuda – det är damfotboll det handlar om och den vägs inte med samma betydelsefulla våg som herrfotboll. Så förfärligt illa kan det väl ändå inte vara?

Jag ställer två frågor till Sportchefen Mattias Wallström:

1) Är dagens sportreferat i LjP en medveten negligering av Ljusdals-hörnan?

2) Är dagens sportreferat i LjP en omedveten negligering av damfotboll?

Örjan Fridner

Svar direkt

Hej Örjan!

Det känns jättekul med Ljusdal i division 1 och ju mer elitfotboll vi kan få i Hälsingland, desto roligare förstås. Just därför satsade vi också hårt på Ljusdals premiär med såväl intervju som krönika inför premiären, sedan direktsände vi matchen på helahalsingland.se och efter matchen hade vi en analys av Rickard Bäckman och en text där bland andra Matilda Wennberg uttalade sig. När det gäller papperstidningen så hade vi inför premiären en rejäl text med Ljusdals stjärna Sanna Signeul och en krönika av Bäckman.

Allt detta tycker jag visar att vi satsade hårt på Ljusdals premiär.

När det gäller papperstidningen efter matchen så trycker vi numera tidningen på eftermiddagarna, vilket är orsaken till att matchen inte är med i måndagens LjP utan i stället kommer i tisdagens tidning.

Mattias Wallström

sportchef

Är Ljusdal bortglömt i sportsammanhang? undrar debattören.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons