Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är djurförsöken nödvändiga?

Djur är inte försöksobjekt! De har rätt att finnas till för sin egen skull.

Annons

Den 24 april är det försöksdjurens dag. Samtidigt pågår plågsamma djurförsök runt om i landet och långt ifrån alla gäller så kallad nödvändig forskning. Djur förgiftas, tvångsmatas och får hälsenorna avskurna.

De djurförsöksetiska nämnderna skapades för 30 år sedan. De skulle se till att de ”onödiga" djurförsöken inte skulle tillåtas. Nu visar det sig att bara en av hundra ansökningar avslås.

Säkert har nämnderna en viss självreglerande effekt men det är ändå upprörande att de bara avslår var hundrade djurförsök. Kan det verkligen vara så att de andra 99 djurförsöken absolut är nödvändiga? Och hur ska vi kunna lita på att forskarna verkligen gjort sitt yttersta för att undersöka alternativ till djurförsök?

Djur är inte försöksobjekt! De har rätt att finnas till för sin egen skull. De vill leva och slippa lidande, precis som människor. Ett litet land som Sverige gör försök på en miljon djur varje år. Djurskyddslagen tillåter ett obegränsat lidande för dessa djur. Hur långt ett samhälle kommit i utvecklingen kan utläsas av hur vi behandlar djuren. När ska djuren slippa det lidande människan orsakar?

Jennie Sandahl

Djurens rätt

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons