Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är detta den nya kulturen, Nydanarna?

I en motion har M, MP, C, FP och KD skrivit att de vill skapa en ny politisk kultur.

Annons

Den ”ska främja mångfald och vara engagerande. Den ska präglas av saklighet, aktivt lyssnande och ett positivt bemötande”.

Nu har en av de förtroendevalda i kretsen – en moderat – talat om hur han ser på vår tidigare partiledare: ”Breivik har en helt sjuk världsbild och det menar jag att Göran Persson också hade”.

Han drar också in vår nuvarande partiledare i resonemanget: ”Jag ser dock vissa likheter mellan Göran P, Breivik samt den senaste dåren – Löfjärt eller vad S nya man heter”.

Den moderate förtroendevalde talar också om politiska metoder: ”Det jag menar med döda är naturligtvis inte att ta livet av människor på det sätt Breivik gjorde utan det handlar i stället om att svälta ut människor”.

När moderaternas oppositionsråd Lars Molin läst inläggen från sin partikamrat lämnar han följande kommentar: ”Uppenbart sarkastiskt, provocerande, överdrivet men också lite skämtsamt.”

Vi har för vår del svårt att finna det skämtsamma i denna text. Vår partiledare och en tidigare partiledare jämställs i ett avseende – att döda människor – med en av den senare tidens största terrorister, den som verkligen just dödade minst 69 S-ungdomar på Utöya ifjol. Att en annan metod skulle användas – att svälta ut människor – avstår vi från att kommentera.

Första frågan till Molin och Moderaterna i Ljusdal: Vad är det skämtsamma i dessa uttalanden?

Mohlin menar vidare att ”om man läser texten upp och ned och tror att det är något moderata politiker står för så blir det naturligtvis väldigt fel”.

Vår andra fråga till Molin och M blir: Hur ska vi läsa texten för att förstå den rätt?

Den moderat som uttalat sig är också ersättare i utbildningsnämnden. Mot den bakgrunden undrar vi hur vi ska tolka följande uttalande av honom: ”Örfilar är väldens mest framgångsrika pedagogiska metod.”

När den nya folkskolestadgan infördes i Sverige 1958 förbjöds aga i skolan. Vi har svårt att se varför en moderat förtroendevald lovsjunger en pedagogisk metod som är direkt kriminell.

Vi tar dessutom helt avstånd från den människosyn – och uppfattning av barn – som kommer fram i uttalandet.

Vår tredje fråga till Molin och Moderaterna: Hur ställer sig Moderaterna dels till örfilar ”som världens mest framgångsrika pedagogiska metod” dels till att en moderat förtroendevald uttalar sig positivt om kriminella handlingar?

Den fjärde frågan riktar vi till alla partier – MP, M, C, FP och KD- som undertecknade motionen: Var det detta ni menade med den ”nya kulturen ska präglas av saklighet, aktivt lyssnande och ett positivt bemötande”?

Örjan Fridner

arbetarekommuns ordförande

Roland Bäckman

kommunstyrelsens ordförande

Malin Ängerå

utbildningsnämndens ordförande

Fotnot. Som framgått av tidningsartiklar har den politiker som åsyftas i insändaren tagit avstånd från sina uttalanden och offentligt bett om ursäkt.

Insäntredaktionen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons