Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det inte dödshjälp?

En gammal människa proppas i morfin flera dagar i sträck och efter ett par dagar flyter personen in i koma och får ligga så i flera flera dagar.

Annons

En anhörig i Bergsjö hade för några dagar sedan en undran angående läkemedlet morfin. Jag vet att morfin används för att stilla smärtor och ges till många gamla som bor på äldreboenden och på sjukhusen i livets slutskede mot värk. Jag uppfattar det så här att det är inte alla gamla som har ont utan de skriker säkert många gånger på grund av dödsångest eller eller liknande.

En gammal människa proppas i morfin flera dagar i sträck och efter ett par dagar flyter personen in i koma och får ligga så i flera flera dagar. Då behöver personalen inte höra dessa ångestrop.

Vid det skedet kan inte personen tillgodogöra sig vare sig fast eller flytande föda på det naturliga sättet. Varför sätts det inte in vätsketillförsel via dropp i sådana fall? Personen ligger med andra ord och torkar ut och efter ytterligare några dagar avlider personen. Av uttorkning.

Jag uppfattar det där som en form av indirekt dödshjälp Man har rätt att avsäga sig behandling om man vill, men har dessa människor avsagt sig all livsuppehållande behandling? Jag vill att någon medicinsk sakkunnig rätar ut dessa frågetecken för allmänheten.

En till som undrar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons